Tureckie kofty z piekarnika

Tureckie kofty z piekarnika w gęstym aromatycznym sosie można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. W Turcji istnieje około 300 różnych wariantów köfte. Jednym z nich jest przepis na İzmir Köfte – małe pulpeciki w sosie pomidorowym z podłużną, zieloną turecką papryką i ziemniakami. Dziś wersja uproszczona bez dodatku ziemniaków, ale dzięki temu możecie podać kofty np. z ryżem.

Tureckie kofty z piekarnika – składniki

  • 500 – 600 g  niezbyt chudej, mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula starta na tarce
  • pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos

Tureckie kofty z piekarnika – przepis

  • Do mielonej wołowiny dodaj startą na tarce cebulę, bułkę tartą, jajko,  posiekaną natkę pietruszki i przyprawy i wyrabiaj do połączenia składników
  • Z mięsa uformuj kulki o rozmiarach orzecha włoskiego. Usmaż kofty na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieją. Usmażone kofty przełóż na ręcznik papierowy.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Podsmażaj około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Do sosu dodaj oczyszczoną z nasion i pokrojoną na małe kawałki paprykę i wymieszaj.
  • Kotleciki przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej sos i zapiekaj około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kofta turecka – co to jest

Kofta to rodzaj niewielkich pulpecików z mielonego mięsa wołowego, jagnięcego, baraniny albo drobiu. W Turcji kofty należą do bardzo lubianych i popularnych dań. Ocenia się, że istnieje około 300 różnych przepisów na tureckie kofty, które mogą się różnić kształtem i sposobem przygotowania.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *