Tureckie kebaby

Tureckie kebaby są bardzo popularnym i lubianym daniem, nie tylko w kraju nad Bosforem. Nazwa kebab pierwotnie oznaczała „pieczone mięso”, jednak dziś turecki kebab to nie tylko mięso z grilla, ale także gulasze i zapiekanki, które znajdziesz w menu każdej tureckiej restauracji.

Najbardziej znane tureckie kebaby

  • Çöp Şiş Kebab czyli kebab śmieciowy przygotowywany najczęściej z mięsa jagnięcego. Nazywany jest tak, ponieważ używa się do jego przygotowania małych skrawków mięsa, które nie są używane do innych rodzajów kebabów.
  • Drugim co do popularności jest słynny na całym świecie Döner kebab po turecku „obracający się” kebab. Można go przygotować z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które powoli piecze się na pionowym rożnie, a następnie kroi na cienkie plastry. Döner podawany jest na talerzu z sałatką i ryżem lub ziemniakami albo w chlebie jako kanapka.
  • Ciğer kebab z marynowanych w ziołach wątróbek jagnięcych jest w Polsce chyba najmniej znany, ale za to bardzo popularny w kuchni Anatolii, w szczególności w okolicach słynącego z najlepszej baklawy tureckiej miasta Gaziantep. Tutaj znajdziesz przepis na turecką baklawę z miodem.
  • Çömlek kebab – bardziej przypomina mięsno-warzywną zapiekankę z mięsa jagnięcego lub drobiowego z dodatkiem bakłażana, marchewki, fasoli, pomidorów i zielonej papryki. Çömlek kebab przyrządzany jest w glinianych garnkach güveç.
  • Hünkari kebab – znany też jako kebab sułtana należał do ulubionych potraw tureckich władców. Plastry mięsa jagnięcego podaje się w towarzystwie purée z bakłażana doprawionego bazylią, tymiankiem i liściem laurowym.
  • Iskender kebab jest bardzo popularny w Stambule i Bursie. Nazwa „Iskender” po turecku oznacza Aleksandra i nawiązuje do İskendera Efendi, XIX-wiecznego szefa kuchni z Bursy, który w 1867 roku wynalazł döner kebab. Iskender kebab przygotowuje się z cienko pokrojonej grillowanej jagnięciny, polanej gorącym sosem pomidorowym i podaje z kawałkami chleba pita. Na danie wylewa się zazwyczaj sos pomidorowy i roztopione masło.
  • Adana kebab i jego łagodniejsza wersja Urfa kebab pochodzą z południowo-wschodniego regionu Turcji a nazwy nawiązują do miast Adana i Urfa. Kebab Adana (po turecku gorący) i kebab Urfa przygotowywane są z mięsa mielonego uformowanego w podłużne kiełbaski nadziewane na patyki.

Tureckie kebaby zyskały sławę na całym świecie. Wymieniliśmy dziś tylko kilka najbardziej znanych, ale w Turcji istnieje kilkadziesiąt różnych wersji kebabu. Warto przyrządzić je samodzielnie, ponieważ to łatwe i bardzo smaczne danie. Do ich przygotowania przydadzą się m.in. turecka papryka w płatkach pul biber, gotowa przyprawa do tureckiego kebabu oraz inne aromatyczne przyprawy.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z naturalnymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *