Lubię to!

Ciasto tureckie filo baklava Zobacz większe

Ciasto tureckie filo baklava

Nowy

Delikatne ciasto do tureckich słodkich dań jak baklava.

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 13 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 13 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,65 zł.


13,20 zł

  • 470 g

Więcej informacji

Ciasto Filo jest bardzo cienkie, przypomina nieco ciasto francuksie, po upieczeniu rozwarstwia się na listki. Filo jest ulubionym ciastem w kuchni bliskowschodniej, tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Z użyciem gotowych płatów ciasta możemy przygotować wyśmienite orientalne danie w zaledwie pół godziny. 

Filo doskonale komponuje się ze słodkimi potrawami, najbardziej znana jest baklava.

Pakowane próżniowo.

W opakowaniu mieści się ok 16 płatów, płaty są bardzo cienkie, nie kleją się, bardzo dobrze się rozkładają. Nie trzeba ich skrapiać wodą, nie wysychają.

Składniki: mąka pszenna, woda, sól, skrobia, substancje konserwujące E202,

 

Przepis na Baklavę:

opakowanie ciasta filo,
250 g masła

Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)


Syrop
2,5 szklanki wody,
3 szklanki cukru,
4-5 łyżek soku z cytryny lub pomarańczy

 

Orzechy siekamy na grubsze kawałki, w międzyczasie klarujemy masło.

Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy orzechami. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.

Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.

 

Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min.

Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.

 

Smacznego!

Opinie

Napisz opinię

Ciasto tureckie filo baklava

Ciasto tureckie filo baklava

Delikatne ciasto do tureckich słodkich dań jak baklava.

Napisz opinię

15 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: