Lubię to!

Liście winogron - Asma Yapragi Zobacz większe

Liście winogron - Asma Yapragi

Nowy

Liście winogron – do pysznych zawijanych Yaprak Sarma

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 19 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 19 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,95 zł.


19,80 zł

  • 350 g

Więcej informacji

Wyśmienite tureckie liście winorośli "Asma Yapraḡi ”.

Liście winogron używane są w Turcji jako alternatywa naszej kapusty, robione są z nich pyszne zawijane tzw. yaprak sarma, które są bardzo podobne do polskich gołąbków. Sarma podaje się na gorąco lub zimno, skropione  cytryną.


Skład: liście winogron, sól, kwas cytrynowy

Zapakowane próżniowo


Zeytinyagli Yaprak Sarmasi - nadziewane liście winogron
500 gr liści winorośli
1,5 szklanki ryżu
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka korynckich rodzynków
2 cytryny
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki świeżej mięty
1 łyżka cynamonu
2 cebule
sól
1 łyżka yenibahar
szczypta cukru

Przygotowanie:
Połowę oliwy z oliwek rozgrzać, usmażyć drobną posiekaną cebulka, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić. W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy do strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.
 
Życzę smacznego!

Opinie

Napisz opinię

Liście winogron - Asma Yapragi

Liście winogron - Asma Yapragi

Liście winogron – do pysznych zawijanych Yaprak Sarma

Napisz opinię

14 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: