Nowy
Liście winogron – do pysznych zawijanych Yaprak Sarma
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 0000-00-00
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 19 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 19 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,95 zł.
Wyśmienite tureckie liście winorośli "Asma Yapraḡi ”.
Liście winogron używane są w Turcji jako alternatywa naszej kapusty, robione są z nich pyszne zawijane tzw. yaprak sarma, które są bardzo podobne do polskich gołąbków. Sarma podaje się na gorąco lub zimno, skropione cytryną.
Skład: liście winogron, sól, kwas cytrynowy
Zapakowane próżniowo
Zeytinyagli Yaprak Sarmasi - nadziewane liście winogron
500 gr liści winorośli
1,5 szklanki ryżu
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka korynckich rodzynków
2 cytryny
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki świeżej mięty
1 łyżka cynamonu
2 cebule
sól
1 łyżka yenibahar
szczypta cukru
Przygotowanie:
Połowę oliwy z oliwek rozgrzać, usmażyć drobną posiekaną cebulka, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić. W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy do strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.
Życzę smacznego!
10,50 zł
13,20 zł
13,00 zł
7,99 zł
10,90 zł
13,00 zł
12,00 zł
7,00 zł
20,90 zł
9,90 zł
35,00 zł
35,00 zł
6,90 zł
9,60 zł
15,00 zł
11,50 zł
20,90 zł
16,90 zł
7,99 zł
29,99 zł
7,99 zł
15,50 zł
35,50 zł
11,50 zł
17,50 zł
Rize czarna turecka herbata...
25,50 zł