Tureckie cygara z serem

Tureckie cygara z serem i natką pietruszki, tzw. sigara böreği należą do najpopularniejszych tureckich street foodów. Zjecie je w dosłownie każdym zakątku Turcji. To proste do przygotowania danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najłatwiej przygotować je z pociętego już na trójkąty, cienkiego jak papier ciasta yufka.

Yufka jest jednym z najpopularniejszych ciast w kuchni bliskowschodniej, tureckiej, serbskiej, bułgarskiej i bośniackiej. Z użyciem gotowych płatów ciasta można przygotować wyśmienite orientalne danie w zaledwie pół godziny. Doskonale komponuje się ze słonymi potrawami, można je nadziewać dowolnym farszem np. szpinakiem z fetą, warzywami, mięsem mielonym.

Tureckie cygara z serem – składniki

na 10 krokietów

  • 10 arkuszy ciasta yufka (pół opakowania),
  • 200 g sera koziego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielony czarny pieprz i papryka do smaku
  • olej do smażenia

Tureckie cygara z serem przepis

Ser rozgnieć widelcem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pieprzem i papryką.

Z opakowania wyjmować po jednym płacie ciasta.

Na arkusz ciasta, u podstawy trójkąta nałożyć farsz, boki zagiąć do środka i zwinąć ciasto jak rogalik. Końcówkę ciasta zwilżyć wodą, żeby się nie rozwinęło w trakcie smażenia. W ten sam sposób postępować z każdym kolejnym arkuszem ciasta. Jeśli macie ciasto w formie prostokąta, to należy je najpierw przeciąć wzdłużna na 2 lub 3 paski o szerokości około 9-11 cm i długości 30-40 cm. Wówczas ciasto zwijamy, tak jak krokiety.

Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

Po przygotowaniu, jeszcze nie upieczone sigara böreği mogą być przechowywane w lodówce, w zakrytym filią spożywczą pojemniku przez półtorej godziny.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *