Tureckie ciasto brownie

Tureckie ciasto brownie nosi nazwę islak kek czyli mokre ciasto. To wilgotna, obficie polana sosem czekoladowym wersja pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych smakołyku. Prawdopodobnie ciasto brownie powstało w 1893 roku i stanowiło poczęstunek dla kobiet uczestniczących w Światowej Wystawie Kolumbijskiej w Chicago. Jednak pierwsze przepisy opublikowano w prasie w 1899 roku. Nazwa brownie nawiązuje do charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru tego ciasta.

Tureckie ciasto brownie

Składniki na ciasto islak kek tureckie ciasto brownie

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleko
  • pół szklanki oleju
  • 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • opcjonalnie posiekane orzechy lub migdały
  • Polewa
    • 1 szklanka mleka
    • 4 łyżki kakao
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka oleju
    • 100 g tureckiej czekolady drobno posiekanej
Tureckie ciasto brownie

Przepis

  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem.
  • Dodaj mleko, olej i kakao i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Możesz też dodać posiekane orzechy lub migdały
  • Blachę do pieczenia wysmaruj olejem i przelej do niej ciasto.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 do 30 minut.
  • Kiedy ciasto się piecze przygotuj polewę. Wszystkie składniki polewy z wyjątkiem czekolady umieść w rondelku i zagotuj. Wyłącz płomień, dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a polewa będzie miała gładką, jednolitą konsystencję.
  • Gorące ciasto pokrój na kawałki i polej polewą.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z naturalnymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Zapiekana chałwaTureckie placki drożdżowe
Zapiekana chałwa
Tureckie ciasto brownie
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.