Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca (oryginalna pisownia poğaça) zazwyczaj serwowane są na śniadanie, ale równie dobrze smakują o każdej innej porze dnia. Poğaça można przygotować zarówno z nadzieniem z białego lub żółtego sera, mielonego mięsa czy ziemniaków, jak i bez nadzienia. Obie wersje są pyszne. Najczęściej piecze się je z mąki pszennej, ale istnieje wiele przepisów regionalnych w których występuje także dodatek mąki jęczmiennej lub żytniej. Tureckie bułeczki różnią się też wielkością – od maleńkich o średnicy około 3 cm do takich, których średnica przekracza 10 cm.

Pogača można też podawać na ciepło, a wypełnione serem uznawane są za wielki przysmak i jeden z najpopularniejszych tureckich street foodów.

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

proporcje na 6 bułeczek

Składniki ciasta

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki wody mineralnej

Dodatkowo

  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu bułeczek
  • opcjonalnie sezam lub ulubione ziarna do posypania bułeczek
  • opcjonalnie nadzienie z 1/2 pęczka natki pietruszki i około 150 g tureckiego sera

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca – przepis

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i wyrabiaj ręcznie lub mikserem do chwili, aż ciasto będzię miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Jeśli chcesz przygotować bułeczki z nadzieniem, to posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj ją z serem na jednolitą masę.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Podziel ciasto na 6 równych części. Uformuj nieduże bułeczki ( i ewentualnie napełnij nadzieniem).
  6. Ułóż bułeczki jedna obok drugiej, posmaruj na wierzchu rozbełtanym żółtkiem i posyp ulubionymi ziarnami.
  7. Piecz około 20-25 minut lub do mocnego zrumienienia
Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.