Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.
Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę.
Poprzednio pisałam o sosie haydari – przepis tutaj – a ten drugi to sos Acılı ezme. Idealny do grillowanego mięsa, köfte, kebabów.
Składniki:
5 pomidorów
2 zielone papryki
1 cebula
pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka sumaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka melasy z granatu
1 łyżka pasty paprykowej
Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cebulę ugniatamy z solą i dodajemy do pokrojonych warzyw.
Przygotowujemy sos: pastę paprykową mieszamy z oliwą z oliwek i melasą z granatu, dodajemy sumak i miętę. Mieszamy wszystko razem.
Sos łączymy z warzywami.