Turecki sos acılı ezme

Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.

Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę.

Poprzednio pisałam o sosie haydari – przepis tutaj – a ten drugi to sos Acılı ezme. Idealny do grillowanego mięsa, köfte, kebabów.

Składniki:

5 pomidorów

2 zielone papryki

1 cebula

pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka suszonej mięty

1 łyżka sumaku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka melasy z granatu

1 łyżka pasty paprykowej

Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cebulę ugniatamy z solą i dodajemy do pokrojonych warzyw.

Przygotowujemy sos: pastę paprykową mieszamy z oliwą z oliwek i melasą z granatu, dodajemy sumak i miętę. Mieszamy wszystko razem.

Sos łączymy z warzywami.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.