Herbata limonkowa z suszonych limonek loomi rozgrzewa zimą, chłodzi latem i łagodzi problemy trawienne. Herbata z suszonych limonek jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej herbaty z cytryną. Zimą i w przypadku problemów z niestrawnością podawana jest na gorąco, latem jest smacznym zamiennikiem mrożonej herbaty. Przed dodaniem do potrawy limonki loomi […]
Category Archives: Turecki Sklep
Skarby z płatków róży damasceńskiej Woda różana, podobnie jak woda z kwiatu pomarańczy, jest destylatem pozyskiwanym z płatków kwiatów. W tym przypadku róży damasceńskiej (Rosa Damascena), uprawianej w Libanie, Syrii, Turcji, Jordanii i Palestynie. Woda różana jest niezastąpionym składnikiem tureckich słodyczy, a lokum różane jest od dawna jednym z najbardziej lubianych tureckich produktów. Ponadto woda […]
Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. To naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany z dojrzewających w słońcu winogron. W Turcji i krajach śródziemnomorskich od czasów starożytnych jest stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa winogronowa stanowiła najlepszy zamiennik miodu.
Baklava tradycyjny deser, przygotowywany z cienkiego jak papier ciasta filo, przekładanego warstwami pistacji, orzechów lub migdałów i nasączonego słodkim syropem. Kiedyś przysmak bogaczy, dziś dostępna dla wszystkich miłośników kuchni tureckiej i arabskiej. Przyjmujemy zamówienia na balkavę na święta biuro@tureckisklep.pl
Pasta imbirowo ziołowa na bazie miodu, melasy z winogron i ziół to smaczny sposób na wzmocnienie swojego zdrowia. Zawarte w niej dobroczynne składniki pozyskiwane z roślin leczniczych od setek lat wykorzystywane są w medycynie. Mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu chorób oraz łagodzić istniejące dolegliwości.
Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe to przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy po turecku.
„Poznali się w Turcji, pokochali od pierwszego wejrzenia i żyją sobie szczęśliwie….” Brzmi jak bajka z Księgi tysiąca i jednej nocy? Być może, ale to nie jest bajka – tak powiedziała kiedyś o nas nasza znajoma i jest to najprawdziwsza prawda. Połączyły nas wspólne pasje, ciekawość świata, otwartość do ludzi i miłość do dobrej kuchni. […]
Pasta Sułtana stosowana jest już od 500 lat. Przez cały ten okres utożsamiana jest z prowincją Manisa. Legenda głosi, że powstała w XVI wieku jako lekarstwo dla matki sułtana Sulejmana Wspaniałego