KuşüzümlüPirinç Pilavı jest doskonałym dodatkiem do mięsa, warzyw. Zamiast rodzynek można dodać ugotowane warzywa jak: marchewka, groszek, cieciorkę. W Turcji ugotowanie ryżu na sypko jest umiejętnością niezbędną aby zdobyć akceptację tureckiej rodziny czy znajomych.
Składniki: – 2 szklanki ryżu Baldo – 2 łyżki masła – 2 szklanki wody albo bulionu – 50 gr rodzynek korynckich – sól, szczypta cukru
Ryż płuczemy kilkakrotnie, 5-6 razy. Na koniec do miski z ryżem wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na 20 minut.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy masło.
Wrzucamy ryż i mieszamy przez 1 minutę.
Wlewamy 2 szklanki wody lub bulionu, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz wcześniej opłukane rodzynki korynckie. Gotujemy na małym ogniu.
Po 5 minutach ryż należy przemieszać i przykryć pokrywką. Co 4 minuty powtarzamy czynność (mieszamy trzy razy).
Na koniec jeszcze raz mieszamy, pod przykrywkę wkładamy papierowy ręcznik żeby wchłonął wilgoć, zostawiamy na 5 minut. Ręcznik wyjmujemy, mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.