Turecki ryż pilav z rodzynkami

Kuşüzümlü Pirinç Pilavı jest doskonałym dodatkiem do mięsa, warzyw. Zamiast rodzynek można dodać ugotowane warzywa jak: marchewka, groszek, cieciorkę. W Turcji ugotowanie ryżu na sypko jest umiejętnością niezbędną aby zdobyć akceptację tureckiej rodziny czy znajomych.

Składniki: - 2 szklanki ryżu Baldo - 2 łyżki masła - 2 szklanki wody albo bulionu - 50 gr rodzynek korynckich - sól, szczypta cukru -
Składniki:
– 2 szklanki ryżu Baldo
– 2 łyżki masła
– 2 szklanki wody albo bulionu
– 50 gr rodzynek korynckich
– sól, szczypta cukru 

20141112_171238
Ryż płuczemy kilkakrotnie, 5-6 razy. Na koniec do miski z ryżem wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na 20 minut.
20141112_175418
Na teflonowej patelni rozgrzewamy masło.
20141112_175725
Wrzucamy ryż i mieszamy przez 1 minutę.
20141112_180133
Wlewamy 2 szklanki wody lub bulionu, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz wcześniej opłukane rodzynki korynckie. Gotujemy na małym ogniu.
20141112_181201
Po 5 minutach ryż należy przemieszać i przykryć pokrywką. Co 4 minuty powtarzamy czynność (mieszamy trzy razy).
20141112_182900
Na koniec jeszcze raz mieszamy, pod przykrywkę wkładamy papierowy ręcznik żeby wchłonął wilgoć, zostawiamy na 5 minut. Ręcznik wyjmujemy, mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.