Turecki pudding z dynią

Turecki pudding z dynią i orzechami włoskimi lub orzechami w syropie to łatwy do przygotowania deser idealny na każdą okazję. Składa się z jednej lub kilku warstw puddingu przekładanych słodkim musem dyniowym. Całość dekorujemy orzechami i gotowe. Każdy kęs tego deseru to magiczna mieszanka smaków, której nikt się nie oprze. Turecki pudding z musem dyniowym możesz podać zarówno dorosłym, jak i dzieciom .

Turecki pudding z dynią – składniki

Pudding (po turecku muhallebi)

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • około 3/4 szklanki cukru

Mus dyniowy

  • około 1 kg dyni Hokkaido, dyni piżmowej lub dyni muscat
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 3-4 łyżki wody, jeśli dynia puściła mało soku
  • opcjonalnie laska cynamonu i 3-4 goździki, które dodajemy podczas gotowania w garnku lub w wolnowarze albo 1 czubata łyżeczka bardzo aromatycznej przyprawy o nazwie ayurveda przyprawa do herbaty i kawy
  • dodatkowo orzechy włoskie lub tureckie orzechy w syropie

Turecki pudding z dynią przepis

  1. Dynię obierz ze skóry i oczyść z pestek. Pokrój w kostkę, zasyp cukrem i odstaw na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia ugotuj dynię do miękkości, zajmie to około 30 minut. Staraj się nie mieszać podczas gotowania, ale uważaj, żeby nie przypalić dyni.
  3. W międzyczasie przygotuj pudding. Wymieszaj skrobię, mąkę i cukier i cukier waniliowy. Dodaj mleko i wymieszaj, aby nie było grudek.
  4. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz płomień i mieszając gotuj około 10-15 minut na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Ugotowaną dynię zblenduj na gładki mus i odstaw do ostygnięcia.
  6. Układaj naprzemiennie warstwami w niewielkich szklaneczkach np. w tureckich tulipankach
  7. Wierzch posyp pokruszonymi orzechami lub orzechami w syropie, ale możesz też dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Mus dyniowy z wolnowaru

Mus dyniowy można bez mieszania i bez obawy, że się przypali przygotować w wolnowarze. To bardzo wygodne rozwiązanie, jeśli nie mamy ochoty pilnować, aby dynia nie przywarła do dna garnka.

  1. Dynię obierz ze skóry i wydrąż pestki. Pokrój w dużą kostkę i zasyp cukrem. Jeśli korzystasz z dużego wolnowaru nie musisz kroić dyni w kostkę, wystarczy, że podzielisz ją na dwie – trzy części.
  2. Włącz wolnowar i ustaw czas wolnowarzenia w zależności od wielkości kawałków. Podany niżej czas dotyczy wolnowaru Crock-Pot.
  • opcję low – 4-6 godzin
  • opcja high – 3-5 godzin

Dalej postępuj jak w przepisie powyżej.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *