Turecki gulasz warzywny

Turecki gulasz warzywny przygotowuje się z sezonowych warzyw. Jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Po turecku ten gulasz nazywa się Türlü czyli “różności”, ale jeśli dodasz do niego mięso spotkasz go pod nazwą Etli Türlü. Nasz przepis na turecki gulasz warzywny jest tylko jednym z wielu, bo proporcje warzyw mogą ulegać zmianie. Ten gulasz ma jeszcze jedną zaletę, możesz go zapasteryzować w słoikach na zimę, ale wówczas pomiń bakłażany i zrób podwójną ilość sosu. W ten sposób otrzymasz gotowe danie jednogarnkowe, które wystarczy podgrzać lub dodać do niego mięso.

Turecki gulasz z sezonowych warzyw możesz przygotować zarówno w garnku, jak i w piekarniku, multicookerze czy w wolnowarze.

Turecki gulasz warzywny

proporcje dla 6 osób albo 5 słoików o pojemności 900 ml

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 średnie cebule
  • opcjonalnie 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 papryki dowolnego koloru
  • 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki pasty paprykowej biber salcasi
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach lub 4-5 świeżych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • grubo posiekany szczypiorek do dekoracji.

Przepis na turecki gulasz z sezonowych warzyw

  • Bakłażana obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do osolonej zimnej wody (pół łyżeczki soli na każdy litr wody) i odstaw na pół godziny.
  • Cukinie pokrój w średniej grubości plasterki lub półplasterki, papryki w średniej grubości paski, por w cienkie plasterki a marchewkę w grube plastry. Czosnek drobno posiekaj.
  • Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju.
  • Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, odsączonego na sicie bakłażana i przyprawy. Podsmażaj około 4-5 minut.
  • Dodaj pomidory lub koncentrat pomidorowy, pastę biber salcasi i podlej wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp grubo posiekanym szczypiorkiem albo ulubionymi świeżymi ziołami.

Gulasz z sezonowych warzyw z wolnowaru

  • Pokrój warzywa, tak jak w przepisie powyżej. Namocz pokrojonego bakłażana w osolonej wodzie prze 30 minut, a następnie odsącz na sicie.
  • Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru i ustaw czas (podany niżej czas dotyczy wolnowarów i multicookerów Crock-Pot)
    • High – 4 godziny
    • Low – 5 godzin

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *