Turecki dżem z dyni

Turecki dżem z dyni (po turecku kabak reçeli) jest niezastąpionym elementem jesiennego i zimowego śniadania. Najczęściej pozostawia się dynię w małych kawałkach, ale tym razem zdecydowaliśmy się przygotować gładki, aksamitny dżem. Dodatek soku z limonki, podkreśla smak i nadaje lekko kwaskową nutę, ale jeśli nie lubisz limonki zastąp ją cytryną.

Ten pyszny dżem świetnie smakuje z pieczywem, jednak równie dobrze sprawdza się jako składnik wielu ciast, muffinek czy owsianki. Jest także idealny do przygotowania w wolnowarze.

Jeśli nie masz czasu, zapraszamy po tureckie przetwory z owoców do naszego sklepu. A jest w czym wybierać – pyszny dżem figowy czy idealna do pączków konfitura z płatków róży smakują każdemu 🙂

Turecki dżem z dyni

Turecki dżem z dyni składniki

  • około 3 kg dyni, waga przed obraniem i oczyszczeniem z pestek
  • sok z 1 lub 2 limonek
  • 4 szklanki białego cukru lub do smaku, tureckie dżemy są bardzo słodkie więc możecie zmniejszyć jego ilość nawet o połowę
  • opcjonalnie 1 opakowanie Żelfixu lub Dżemixu

Turecki dżem z dyni – przepis 

  1. Dynię umyj, obierz ze skóry, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, umieść w garnku, zasyp cukrem i odstaw na całą noc. W tym czasie dynia puści sporo soku.
  2. Następnego dnia dodaj sok. Gotuj około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  3. Zmiksuj dynię na gładkie puree i gotuj około 45-60 minut mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. W razie potrzeby na 15 minut przed końcem możesz dodać 1 opakowanie Żelfixu lub Dżemixu.
  4. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15-30 minut.

Turecki dżem z dyni z wolnowaru

Ten pyszny dżem dyniowy możesz przygotować w wolnowarze. Do modelu o pojemności 4,7 litra (wolnowar Crock-Pot) zmieścisz około 3 kg dyniowego puree.

Turecki dżem z dyni
  1. Dynię obierz ze skóry i wydrąż pestki. Pokrój w dużą kostkę, zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
  2. Następnego dnia zmiksuj dynię, dodaj sok z limonki, włącz wolnowar pozostawiając lekko uchyloną pokrywę i ustaw czas wolnowarzenia. Podany niżej czas dotyczy wolnowaru Crock-Pot.
  • opcję low – 5-7 godzin
  • opcja high – 4-6 godzin

Dalej postępuj jak w przepisie powyżej

Turecki dżem z dyni

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.