Turecki deser Pudding Noego
Podobno najstarszy deser na świecie znany też jako aszura.
Turecki deser Pudding Noego, znany także jako deser Aszura, to słynne danie przygotowywane w Dniu Aşure (w wersji spolszczonej aszura). Jego nazwa pochodzi od słowa „Ashura”, co po arabsku oznacza „dziesiąty”. Pudding Noego składa się z mieszanki różnych rodzajów ziaren, suszonych owoców i orzechów. Tradycyjnie był przyrządzany i spożywany w chłodniejszych miesiącach roku, ale obecnie cieszy się popularnością przez cały rok. W Turcji deser Aszura przygotowywany jest w dziesiątym miesiącu kalendarza islamskiego zwanym Muharram, w którym przypada Dzień Ashure. Gotuje się go w dużych ilościach i rozdaje przyjaciołom, krewnym, sąsiadom, znajomym, bezdomnym i innym osobom, bez względu na wyznawaną przez nich religię, jako ofiarę pokoju i miłości.Serwują go także najlepsze restauracje, m.in. Saray Muhallebicisi w Stambule.
Turecki deser Pudding Noego
- 100 g białej fasolki
- 100 g cieciorki
- 125 g ziaren pszenicy
- 2-3 pomarańcze
- 6 suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 kg cukru lub miodu
- 100 g rodzynek korynckich
- cynamon i goździki do smaku
- 150 g różnych orzechów
- do dekoracji migdały w płatkach, połówki orzechów włoskich, pestki owoców granatu
Turecki deser Pudding Noego przepis
- Ziarna pszenicy, białą fasolkę i cieciorkę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie.
- Następnego dnia gotujemy ziarna pszenicy (podczas gotowania powstaje piana, należy ją ściągać). Pomarańcze obieramy i kroimy, suszone figi i morele także kroimy, rodzynki myjemy.
- Cieciorkę i białą fasolkę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Odcedzoną pszenicę, fasolkę i cieciorkę mieszamy z suszonymi owocami. Przekładamy do dużego garnka, dolewamy litr wody i wsypujemy cukier.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do garnka Gotujemy ok 20 min. Na koniec dodajemy cynamon.
- Otrzymaną masę przekładamy do mniejszych salaterek, studzimy, ozdabiamy orzechami i pestkami owoców granatu.
Afiyet olsun!
Wypróbuj także nasz przepis na Lokma tatlısı – tureckie pączki
Historia deseru Pudding Noego
Według legendy, gdy Arka Noego spoczęła na górze Ararat w północno-wschodniej Turcji, jego rodzina uczciła to specjalnym deserem. Ponieważ ich zapasy żywności były prawie wyczerpane, rodzina wykorzystała to, co pozostało (główna fasola, ziarna i suszone owoce) do przygotowania puddingu, znanego obecnie jako aşure lub Pudding Noego.
Pudding Noego jest tradycyjnie przyrządzany z mieszanki minimum siedmiu głównych składników: pszenicy, ryżu, fasoli, ciecierzycy, cukru lub miodu, suszonych owoców (daktyle, rodzynki, porzeczki, morele, figi, jabłka) i orzechów. takich jak pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki pinii. Często dodaje się też skórki pomarańczy, cytryny i limonki, aby dodać głębi smaku temu tradycyjnemu daniu. Jednak każda turecka rodzina ma zwykle swój specjalny przepis. Danie jest szczególnie wyjątkowe, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego..
W Turcji Pudding Noego tradycyjnie przygotowywany jest w miesiącu Muharram, w którym przypada Dzień Ashure. Gotuje się go w dużych ilościach i rozdaje przyjaciołom, krewnym, sąsiadom, znajomym, kolegom z klasy i innym osobom, bez względu na wyznawaną przez nich religię jako ofiarę pokoju i miłości.
Jeśli kiedyś odwiedzisz Istambuł, to, zdaniem znawców, najlepszy turecki deser Pudding Noego zjesz w Saray Muhallebicisi, mieszczącym się na ulicy Istiklal od 1949 roku.