Turecki chłodnik ogórkowy

Turecki chłodnik ogórkowy doskonale orzeźwia i odświeża w upalny dzień. Podobnie jak bardzo popularny, także w Polsce, dip tzatziki (po turecku cacık) jest wspaniałym połączeniem świeżego ogórka, gęstego, naturalnego jogurtu, czosnku i aromatycznej mięty (po turecku nane). Turcy kochają jogurt, więc przepisów na zupy i dipy z jego wykorzystaniem można znaleźć tysiące. Tureckie jogurty są zdecydowanie gęstsze niż polskie, więc najlepszym rozwiązaniem będzie użycie gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego.

Turecki chłodnik ogórkowy – składniki

Turecki chłodnik ogórkowy – przepis

  • Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
  • Ogórki pokój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszaj razem jogurt, ogórki, czosnek i miętę.
  • Stopniowo dodawaj wodę do uzyskania konsystencji średnio gęstej zupy.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawaj dobrze schłodzony i skropiony oliwą z oliwek.

Chłodniki na bazie jogurtu i ogórka są popularne nie tylko w Turcji i Grecji, ale też w wielu krajach Bliskiego Wschodu. Na naszym blogu znajdziecie także przepis na oryginalny turecki sos tzatziki, który pasuje zarówno do warzyw jak i grillowanych lub pieczonych mięs. Doskonale smakuje także do potraw z bakłażanów.

Turecki chłodnik ogórkowy

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.