Turecka zupa ziemniaczana

Turecka zupa ziemniaczana jest pyszna i gotowa do podania na stół w dosłownie pół godziny. Po turecku ta zupa nazywa się patatesli çorbası. Turecka zupa ziemniaczana jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych zup. Można ją także podawać z mięsnymi pulpecikami, ale dziś mamy dla Was przepis na najbardziej znaną, wegetariańską wersję tej zupy.

Turecka zupa ziemniaczana

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1-2 łyżki mąki, ale możesz pominąć
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku lub ulubione zioła do podania
  • sól i pieprz i turecka papryka w płatkach pul biber do smaku,
    • w Turcji do tej zupy często dodaje się jeszcze 2 żółtka rozbełtane w 200 ml mleka

Prosty przepis na turecką kartoflankę

  1. Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść tłusz, dodaj posiekaną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki i smaż kolejne 5 minut miesząc od czasu do czasu. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
  3. Następnie dodaj mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej wywar i energicznie mieszaj, aby uniknąć pozostawienia grudek mąki.
  4. Dodaj liście laurowe i gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Wyłącz płomień i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i turecką papryką w płatkach. Możesz zupę zmiksować na krem jeśli chcesz.
  6. Każdą porcję udekoruj przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *