Turecka zupa z dyni

Turecka zupa z dyni zyskuje popularność, kiedy na dworze wieje chłodem. Po turecku ta prosta, delikatnie pikantna zupa nazywa się Balkabagi Corbasi. Jest dość gęsta, kremowa i pożywna, ale również bardzo zdrowa. Jak niemal każda zupa dyniowa, także nasza dzisiejsza propozycja jest nadzwyczaj łatwa do przygotowania. Zupę możesz ugotować tradycyjnie, lub w wolnowarze. Balkabagi Corbasi równie dobrze smakuje następnego dnia, więc nie ma obaw, że się zmarnuje.

Turecka zupa z dyni

około 1 kg dyni, waga po obraniu i wypestkowaniu
1 duża cebula
2 marchewki
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka tureckiej papryki pul biber lub do smaku
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
dodatkowo: jogurt naturalny i prażone pestki dyni

Turecka zupa z dyni przepis

  1. Dynię umyj, przekrój na pół, oczyść z pestek i włókien i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a obrane marchewki pokrój w małą kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaję posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut, do chwili aż zrobi się szklista. Od czasu do czasu zamieszaj.
  3. Wlej bulion, dodaję pokrojone warzyw (dynię i marchewkę) i gotuj do miękkości. Zajmie to około 30-40 minut.
  4. Kiedy wszystkie składniki są miękkie zblenduj zupę na gładki, jednolity krem, dopraw do smaku solą i pieprzem, kuminem i płatkami papryki pul biber.
  5. Przed podaniem do każdej porcji dodaj łyżkę gęstego jogurtu. Możesz także posypać zupę prażonymi pestkami dyni.

Turecka zupa z dyni z wolnowaru

  1. Dynię umyj, przekrój na pół, oczyść z pestek i włókien i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a obrane marchewki pokrój w małą kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaję posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut, do chwili aż zrobi się szklista. Od czasu do czasu zamieszaj.
  3. Umieść wszystkie warzywa w wolnowarze, dodaj bulion i przyprawy.
  4. Ustaw czas:
    • 5-6 godzin na opcji low
    • 4-5 godzin na opcji High,
  5. Przed podaniem zblenduj zupę na gładki krem, a do każdej porcji dodaj łyżkę gęstego jogurtu. Możesz także posypać zupę prażonymi pestkami dyni.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *