Turecka zupa z bobu

Turecka zupa z bobu tzw. bakla çorbası, ma setki wariantów, które dość znacznie różnią się składnikami. W zależności od przepisu występuje w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mielonego mięsa. Niezmiennymi składnikami pozostają natomiast bób i jogurt, którym zabiela się zupę.

Bób jest bardzo ceniony w kuchni tureckiej, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale także wysoką wartość odżywczą. Oprócz zup, bardzo popularna jest także pasta z suszonego bobu, traktowana jako przystawka (tzw. meze).

Turecka zupa z bobu – składniki

  • 250 gramów bobu
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie 100 gramów mielonej wołowiny
  • około 1,25 litra gorącej wody lub bulionu
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, czarny pieprz i drobno posiekany koperek do smaku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie logo-turecki-sklep-640x1000-1-e1608313116716.png
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu – tureckisklep.pl

Turecka zupa z bobu przepis

  1. Cebulę bardzo drobno posiekaj, bób pokrój na małe kawałki.
  2. W głębokim garnku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Opcjonalnie dodaj mieloną wołowinę i podsmażaj kolejne 10 minut.
  3. Dodaj pokrojony bób, mieszając smaż około 5-7 minut.
  4. Wlej gorącą wodę, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. W dużym kubku wymieszaj jogurt, żółtko i mąkę do uzyskania gęstej konsystencji.
  6. Do kubka wlej kilka łyżek gotującej się zupy, żeby zahartować jogurt. Wymieszaj i ponownie dodaj kilka łyżek zupy.
  7. Wlej zawartość kubka do garnka z zupą i mieszaj, aż zupa się zagotuje.
  8. Przed podanie posyp koperkiem lub szczypiorkiem
  9. W spolszczonej wersji zupę można zblendować na krem.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Turecka zupa z bobu

Zdjęcia Ponyo Sakana

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.