Turecka sałatka pasterska – coban salatası

Turecka sałatka pasterska – çoban salatası należy do najpopularniejszych i powszechnie lubianych sałatek, znajdziecie ją w menu każdej tureckiej restauracji. Chrupiący ogórek, dojrzewające w słońcu pomidory, zielona papryka i cebula dymka to sprawdzone połączenie smaków. Całość uzupełniają świeże zioła i przyprawy – orzeźwiająca mięta i natka pietruszki oraz bardzo często stosowany do dań tureckich sumak.

W restauracjach sałatka pasterska podawana jest najczęściej w klasycznej wersji, w domu często dodaje się do niej turecki ser solankowy – owczy lub kozi. Sałatka çoban salatası doskonale komponuje się z menu piknikowym i daniami z grilla, ale jest także idealną propozycją na każdą inną okazję.

Turecka sałatka pasterska – coban salatası

  • 3-4 średniej wielkości pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 cebula lub 3-4 cebulki dymki
  • 1 zielona papryka
  • około 100-150 g sera owczego lub sera koziego
  • pół szklanki natki pietruszki 
  • garść świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka sumaku

Sos do sałatki coban salatsi

Turecka sałatka pasterska – coban salatası – przepis.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno posiekaj. Pozostałe warzywa pokrój w podobnej wielkości, niezbyt dużą kostkę.

Wymieszaj warzywa z przygotowanym wcześniej sosem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sumakiem.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *