Musaka to danie znane nie tylko w tureckiej kuchni. Równie popularna jest w Grecji i Bułgarii, co kraj to inna wersja. Turecka musaka jest bez sosu beszamelowego i nie jest zapiekana. Bakłażana możemy zastąpić ziemniakami.
Musaka z bakłażanem – składniki: – 4 bakłażany – 400 gr mielonej cielęciny – 2 cebule – 0,5 l bulionu – łyżka masła – pęczek świeżej pietruszki – sól, pieprz, yeni bahar, kmin – 2 szklanki oleju słonecznikowego – 1 łyżka pasty paprykowej – 3 łyżki pasty pomidorowej
Bakłażana kroimy na 2-3cm plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju.
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia.
Podsmażamy mięso mielone.
Dodajemy pastę pomidorową , po 4 minutach dodajemy jeszcze pastę paprykową, mieszamy i dolewamy bulionu.
Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, yeni bahar, soli i pieprzu. Gotujemy pół godziny
Bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron, wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy.
Bakłażana wykładamy na mięso, posypujemy pokrojoną pietruszka, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Musakę podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!