Turecka musaka z bakłażanem

Musaka to danie znane nie tylko w tureckiej kuchni. Równie popularna jest w Grecji i Bułgarii, co kraj to inna wersja. Turecka musaka jest bez sosu beszamelowego i nie jest zapiekana. Bakłażana możemy zastąpić ziemniakami.

Musaka - składniki
Musaka z bakłażanem – składniki:
– 4 bakłażany
– 400 gr mielonej cielęciny
– 2 cebule
– 0,5 l bulionu
– łyżka masła
– pęczek świeżej pietruszki
– sól, pieprz, yeni bahar, kmin
– 2 szklanki oleju słonecznikowego
– 1 łyżka pasty paprykowej
– 3 łyżki pasty pomidorowej
Bakłażana kroimy na plastry
Bakłażana kroimy na 2-3cm plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę kroimy w kostkę
Cebulę kroimy w kostkę.
20141030_140134
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju.
20141030_140509
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia.
20141030_141043
Podsmażamy mięso mielone.
20141030_142406
Dodajemy pastę pomidorową , po 4 minutach dodajemy jeszcze pastę paprykową, mieszamy i dolewamy bulionu.
20141030_143609
Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, yeni bahar, soli i pieprzu. Gotujemy pół godziny
20141030_155433
Bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron, wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy.
20141030_164711
Bakłażana wykładamy na mięso, posypujemy pokrojoną pietruszka, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
20141031_144755
Musakę podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.