Turecka jajecznica z warzywami

Turecka jajecznica z warzywami i kiełbasą sucuk nazywa się menemen. To tradycyjna potrawa podawana na śniadanie albo jako danie główne. Nazwa menemen pochodzi od małego miasteczka w prowincji Izmir. Jajecznica po turecku z warzywami i kiełbasą jest pożywna i przygotujesz ją w kilka minut. Niektórzy tureccy kucharze twierdzą, że bez cebuli i sucuk nie można przyrządzić prawdziwego menemen. Pikantna wołowa kiełbasa sucuk, dodaje tureckiej jajecznicy niepowtarzalnego smaku. Sucuk to bardzo uniwersalna wędlina, można ją smażyć na patelni, grillować albo pokrojoną w plasterki położyć na kanapki.

Składniki jajecznicy po turecku

proporcje dla 3-4 osób

Turecka jajecznica z warzywami

  1. Pokrój w bardzo drobną kostkę paprykę, cebulę i pomidory. Kiełbasę sucuk pokrój w cienkie plasterki lub małą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj na niewielkim ogniu przez kilka minut.
  4. Do podsmażonej papryki dodaj kiełbasę sucuk i podsmażaj przez 2-3 minuty
  5. Dodaj pomidory, posiekany szczypiorek, płatki czerwonej papryki i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  6. Dodaj pokruszony biały ser, wlej na patelnię rozmącone jajka. Energicznie wymieszaj i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  7. Dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem i podawaj na gorąco z ulubionym pieczywem.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *