Topinambur z ryżem

Zeytinyağlı Yer Elması czyli topinambur, doskonałe danie nie tylko dla wegetarian. Topinambur zmniejsza indeks glikemiczny, wspomaga przemianę materii i daje uczucie sytości, powinien znaleźć się w diecie osób odchudzających się, a także diabetyków ponieważ nie zawiera cukru.

Przygotowanie Zeytinyağlı Yer Elması krok po kroku:

Składniki: - 500 gr topinambura, - 2 marchewki, - 1/3 ryżu, - 1 cebula, - 1 cytrynę, - 400 ml wody lub buliony, - olej słonecznikowy, sól, piperz
Składniki:
– 500 gr topinambura,
– 2 marchewki,
– 1/3 szklanki ryżu,
– 1 cebula,
– 1 cytryna,
– 400 ml wody lub bulionu,
– olej słonecznikowy,
– łyżeczka soli,
– pół łyżeczki cukru
Topinambur obieramy ze skórki.
Topinambur obieramy ze skórki.
Do miski nalewamy wody, wyciskamy sok z połowy cytryny i wrzucamy pokrojony topinambur, żeby nie ściemniał.
Do miski nalewamy wody, wyciskamy sok z połowy cytryny i wrzucamy pokrojony topinambur, żeby nie ściemniał.
Cebulę i marchewkę kroimy na kawałki.
Cebulę i marchewkę kroimy na kawałki.
Cebulę podsmażamy 3-4 łyżkach oliwy, następnie dodajemy marchewkę.
Cebulę podsmażamy 3-4 łyżkach oliwy, następnie dodajemy marchewkę.
Topinambur wyjmij z wody, wrzuć do garnka. Dodaj ryż i wlej wodę lub bulion. Dopraw solą i cukrem. Gotuj 20 minut.
Topinambur wyjmujemy z wody, wrzucamy do garnka. Dodajemy ryż i wlewamy wodę lub bulion. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy 20 minut.
Podawać skropione sokiem z cytryny.
Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Afiyet olsun!
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.