Tavuk sarma

Tavuk sarma to mało skomplikowane danie dla wielbicieli drobiu. Smakuje i prezentuje się wyśmienicie.

Składniki (dla 4 osób):

4 filety z kurczaka

4 plasterki szynki

750 g kartofli

3 cebule

pęczek koperku

pietruszka

rukola

2 łyżki mąki

1 jajko

150 g bułki tartej

2 łyżki margaryny

sól

pieprz

masło

ser żółty

kilka pieczarek

pomidor

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w krążki, rukolę i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać ze startym serem. Filety rozbić, na każdą sztukę położyć plasterek szynki oraz farsz warzywny z serem. Zwinąć w roladki. Panierować najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej.

Pieczarki w całości podsmażyć na rozgrzanej patelni z margaryną, po chwili dodać krążki cebuli.

Na patelni roztopić masło, podsmażać roladki przez około 10-15 minut.

Roladki serwujemy w towarzystwie pieczarek z cebulą, można ozdobić plastrami pomidora. Na osobnym talerzu podajemy ziemniaki z koperkiem.

Smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.