Tavuk sarma – przepis

Tavuk sarma to mało skomplikowane danie dla wielbicieli drobiu. Smakuje i prezentuje się wyśmienicie.

Składniki potrzebne do Tavuk sarma (dla 4 osób):

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 750 g kartofli
  • 3 cebule
  • pęczek koperku
  • pietruszka
  • rukola
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 150 g bułki tartej
  • 2 łyżki margaryny
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • ser żółty
  • kilka pieczarek
  • pomidor

Sposób przygotowania dania

Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w krążki, rukolę i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać ze startym serem. Filety rozbić, na każdą sztukę położyć plasterek szynki oraz farsz warzywny z serem. Zwinąć w roladki. Panierować najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej.

Pieczarki w całości podsmażyć na rozgrzanej patelni z margaryną, po chwili dodać krążki cebuli.

Na patelni roztopić masło, podsmażać roladki przez około 10-15 minut.

Roladki serwujemy w towarzystwie pieczarek z cebulą, można ozdobić plastrami pomidora. Na osobnym talerzu podajemy ziemniaki z koperkiem.

Wiele pyszności znajdziesz także w ofercie tureckiego sklepu – sięgaj po to, co najlepsze!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *