Tavuk sarma to mało skomplikowane danie dla wielbicieli drobiu. Smakuje i prezentuje się wyśmienicie.
Składniki (dla 4 osób):
4 filety z kurczaka
4 plasterki szynki
750 g kartofli
3 cebule
pęczek koperku
pietruszka
rukola
2 łyżki mąki
1 jajko
150 g bułki tartej
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
masło
ser żółty
kilka pieczarek
pomidor
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w krążki, rukolę i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać ze startym serem. Filety rozbić, na każdą sztukę położyć plasterek szynki oraz farsz warzywny z serem. Zwinąć w roladki. Panierować najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej.
Pieczarki w całości podsmażyć na rozgrzanej patelni z margaryną, po chwili dodać krążki cebuli.
Na patelni roztopić masło, podsmażać roladki przez około 10-15 minut.
Roladki serwujemy w towarzystwie pieczarek z cebulą, można ozdobić plastrami pomidora. Na osobnym talerzu podajemy ziemniaki z koperkiem.
Smacznego!