Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka.
Składniki:
1 szklanka tahini
1,5 szklanki cukru
1 szklanka orzechów (włoskich, pistacjowych)
1 szklanka oleju
4 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Konsystencja ciasta nie może być klejąca, jeśli ciasto klei się do rąk dodać jeszcze mąki. Z ciasta formować kulki o wielkość orzecha włoskiego, wykładać na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę trzeba spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu, aż ciasteczka będą rumiane. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!