Tahinli Kurabiye – przepis na ciasteczka z pastą sezamową

Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka.

Co jest Ci potrzebne?

  • 1 szklanka tahini
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów (włoskich, pistacjowych)
  • 1 szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Konsystencja ciasta nie może być klejąca, jeśli ciasto klei się do rąk dodać jeszcze mąki. Z ciasta formować kulki o wielkość orzecha włoskiego, wykładać na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę trzeba spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu, aż ciasteczka będą rumiane. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego – turecki sklep internetowy.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *