Tahinli Kurabiye

Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka.

Składniki:

1 szklanka tahini

1,5 szklanki cukru

1 szklanka orzechów (włoskich, pistacjowych)

1 szklanka oleju

4 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Konsystencja ciasta nie może być klejąca, jeśli ciasto klei się do rąk dodać jeszcze mąki. Z ciasta formować kulki o wielkość orzecha włoskiego, wykładać na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę trzeba spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu, aż ciasteczka będą rumiane. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.