Sos serowy do makaronu i gnocchi

Sos serowy do makaronu i gnocchi można przygotować dosłownie w kilka minut. To najszybszy sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty i szybki sos serowy do makaronu i włoskich kluseczek ziemniaczanych gnocchi jest zarazem bardzo uniwersalny. Świetnie pasuje do mięsa i warzyw, zwłaszcza brokułów i jest o wiele lepszy niż jakikolwiek inny kupiony w sklepie. Ten sos serowy jest też odpowiedni do nachos, krakersów lub paluszków grissini.

Domowy sos serowy z tego przepisu nie wymaga zagęszczania, jest idealnie kremowy i odpowiednio gęsty. To zasługa sera z Edirne. Dojrzewający przez 180 dni oryginalny ser z miasta Edirne jest jednym z najbardziej znanych lubianych serów tureckich. Smakiem zbliżony jest do sera gorgonzola, konsystencją do serków typu philadelplhia. Ser z Edirne jest także bardzo smacznym dodatkiem do kanapek.

Sos serowy do makaronu i gnocchi

Składniki na sos serowy

  • 250 g sera z Edirne (
  • 100 ml mleka lub gęstej śmietany,
  • 1 płaska łyżka masła
  • opcjonalnie 2 łyżki startego na tarce sera Kaşar Peynir
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie dodatki – wybierz jeden z niżej wymienionych

Zarówno ser żółty Kasar Peynir, jak i ser z Edirne są dostępne w naszym sklepie w kategorii nabiał https://www.tureckisklep.pl/34-nabial

Przepis na szybki sos serowy do makaronu i gnocchi

W rondelku podgrzej mleko z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy będzie bardzo ciepłe dodaj ser i mieszając podgrzewaj, aż składniki się połączą i otrzymasz jednolity, gęsty sos. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Podawaj na gorąco z makaronem lub kluseczkami gnocchi. Dodatkowo możesz oprószyć startym na tarce żółtym serem.

Sos serowy do makaronu i gnocchi

Niezwykłe miasto Edirne

Edirne to współczesna nazwa założonego przez rzymskiego cesarza Hadriana miasta Hadrianopolis. W XI i XV wieku Edirne było stolicą Imperium Osmańskiego. Okolice Edirne od czasów Cesarstwa Rzymskiego były miejscem wielu ważnych bitew. Współcześnie słynie z produkcji doskonałych, znanych na całym świecie serów i pięknych zabytków, w tym zbudowanego w 1575 roku meczetu Selimiye. Meczet Selimiye ma najwyższe minarety w Turcji i kopułę wyższą niż Hagia Sophia w Stambule.

Sos serowy do makaronu i gnocchi
Meczet Selimiye w Edirne

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.