Sos haydari

Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.

Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę.

Ten jasny sos to sos jogurtowy haydari. Ma łagodny smak, jest świetny do mięsa, warzyw, grilla.

Składniki:

300 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub tureckiego

1 plaster sera feta krowiego

5 łyżek oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonej mięty

1 pęczek koperku

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

Ser feta rozgniatamy widelcem, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą z oliwek, dosypujemy sól, dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy na pół godziny aby składniki się przegryzły.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.