Owoc granatu to bogactwo dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, które zapobiegają między innymi chorobom serca i układu krążenia, a także pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Składnik ten dodawać można do sałatek i różnego rodzaju potraw (zarówno słodkich, jak i wytrawnych) nie tylko w postaci rubinowych ziarenek, ale także gęstego, cierpkiego i niesłodkiego syropu, który już teraz możesz zakupić z tej kategorii Tureckiego Sklepu.
Melasa z granatu — jak powstaje i dlaczego warto zacząć używać jej w kuchni?
Wyjątkowy smak melasy z owocu granatu będzie — używając kulinarnej metafory — wisienką na torcie i tym konkretnym, brakującym akcentem nie tylko tradycyjnych dań kuchni arabskiej, ale także różnego rodzaju deserów, sałatek, ryb, dań warzywnych, marynat do mięs, a nawet napojów czy drinków. Ciemnobrązowy, brunatny wręcz syrop idealnie równoważy akcenty słodkie, ale też sprawia, że poszczególne produkty miękną i kruszeją, zachowując swój kształt i nie rozpadając się. Melasa z granatów powstaje w wyniku długiego gotowania tych owoców na wolnym ogniu i regularnym sprawdzaniu, czy z masy odparowała cała woda. Najczęściej do wykonania tego kulinarnego dodatku do słodkich i słonych dań używa się specjalnej odmiany owoców, to jest cin nari.
Melasa z granatów — gdzie kupić produkt wysokiej jakości?
Idealnie zbalansowaną w smaku melasę z granatu sprawdzającą się szczególnie w tych potrawach, od których oczekujemy lekkiej kwasowości, możesz zakupić w naszym internetowym sklepie z produktami z Turcji i całego świata. Zagraniczne propozycje kulinarne z naszej oferty mogą być używane przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Melasowy syrop w ciemnym kolorze dostępny w naszym asortymencie produkowany jest ze starannie zebranych i wyselekcjonowanych owoców przez czołowych producentów tureckich dodatków do żywności. Gwarantujemy, że już kilka kropli tego gęstego rarytasu odmieni smak Twoich ulubionych dań. Zachęcamy do zakupu wydajnej butelki melasy z granatu i otworzenia zupełnie nowych, nieznanych dotąd kulinarnych okien na świat.