Simit – turecki sposób na bajgle jest bardzo prosty. Każdy może je zrobić. Mój pierwszy simit spróbowałam oczywiście w Turcji, w środku puszysty, delikatny, a z zewnątrz chrupiący, otoczony prażonym sezamem. Pyszności. Idealne na weekendowe śniadanie.
Simit – turecki sposób na bajgle – składniki:
– 650 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki cukru
– 10 g suchych drożdży lub 24 g świeżych
– 100 ml mleka
– szklanka 200 ml letniej wody
– 1 jajko
– 2 łyżki oliwy
– 3/4 szklanki sezamu do obtoczenia simitów
Na syrop do posmarowania
– 1/4 szklanki wody
– 3 łyżki melasy winogronowej

Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeśli używacie świeżych pokruszcie je, posypcie łyżeczką cukru i zalejcie 1/3 szklanki letniego mleka, odstawcie na 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajcie do mąki.
Do mąki z drożdżami dodajemy resztę składników, mieszamy, w ostatniej kolejności dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, niestety trochę czasu to zajmie – najlepiej zagońcie męża albo chłopaka bo mnie już ręka bolała. Jak ciasto będzie miękkie i elastyczne, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny.
Teraz nie odpoczywamy ale prażymy sezam! Wsypcie na suchą patelnię i na małym ogniu prażcie, tylko mieszajcie cały czas bo inaczej się spali i będzie gorzki. Po 10 minutach powinien być gotowy.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na mniejsze części – wyjdzie nam około 15 bajgli. Z każdej części formujemy wałek, który składamy na pół i skręcamy wokół siebie. U mnie troszkę niekształtne wyszło, ale to dlatego, że dałam troszkę za mało mąki i strasznie mi się lepiło. Końce zlepiamy i mamy simit.
Bajgle odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinny jeszcze chwilę poleżeć aż trochę urosną, ale zanim zrobicie bajgla z ostatniej części ciasta, to te pierwsze już będą wyrośnięte. Simity smarujemy wodą wymieszaną z melasą winogronową i suto posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez około 25 minut lub do zezłocenia.
Gotowe! Afiyet olsun!
zdjęcie Taner Söyler z Pixabay