Sigara böreği tureckie cygara

Sigara böreği czyli tureckie cygara z białym serem, są szybkie do zrobienia i smakują wyśmienicie. Można podawać na ciepło lub zimno z sosem tzatziki.

Składniki:

ciasto yufka (najlepiej trójkątna ale może być też okrągła)

ser kozi (lub feta)

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z pietruszką.

154_2005
Ciasto kroimy na trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładamy farsz.
154_2008
Boki ciasta zaginamy i zwijamy jak rogaliki, przynajmniej tak robi moja teściowa.

Końcówkę ciasta moczymy wodą, żeby się nie rozwinęło.

Smażymy w oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.