Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny, najlepszy polski sernik bez spodu, ale za to z dużą ilością bakalii obowiązkowo musi się pojawić na naszym stole ilekroć mamy gości. Klasyczny sernik nie wymaga kąpieli wodnej, ani zbyt wiele pracy. To bardzo prosty przepis na sernik ze zmielonego twarogu, który wychodzi za każdym razem. Jeśli jednak nie masz maszynki do mielenia, użyj dobrego sera “z wiaderka”. Przekonaj się, jak z ogólnie dostępnych składników upiec doskonały sernik, nie tylko na święta czy specjalne okazje.

Zanim zabierzesz się za pieczenie sernika mam dla Ciebie ciekawostkę. Czy wiesz, że pierwsze przepisy na sernik pochodzą v wieku p.n.e. ?

Sernik tradycyjny

Składniki na sernik

  • proporcje na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 na 30 cm, ale możesz go upiec także w tortownicy. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
  • 1 kg tłustego twarogu dwu- lub trzykrotnie zmielonego lub sera “z wiaderka”;
  • 100 g masła;
  • 1 lekko czubata szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek, żółtka i białka oddzielnie;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • skórka otarta z 1 cytryny lub małej pomarańczy;
  • pół szklanki rodzynek korynckich;
  • 1/3 szklanki skórki pomarańczowej;
  • szczypta soli.
Sernik tradycyjny

Przepis na tradycyjny sernik

  1. Trzykrotnie zmiel ser w maszynce do mięsa, używając sitka o małych oczkach lub użyj sera sernikowego “z wiaderka”.
  2. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy zmiksuj na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po 1 żółtku i porcji sera. Dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucieraj na niskich obrotach miksera.
  3. Dodaj rodzynki, skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i wymieszaj masę serową łyżką.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  5. Masę serową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz bez termoobiegu (grzałka góra – dół) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut.
  7. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do ostygnięcia.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z doskonałymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując jednocześnie produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Sernik tradycyjny
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.