Salep – turecki napój na chłodne dni

Salep – turecki napój na chłodne dni zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno – zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich swoją historią sięga do czasów imperium rzymskiego. Zmielone bulwy roślin  storczykowatych wykorzystywano do przyrządzania napojów zwanych satyrion i priapiskus uznawanych za silny afrodyzjak.

Salep – jak zrobić

  • 2 łyżeczki salepu
  • 2 szklanki mleka
  • 1–2 łyżeczki cukru lub do smaku
  • cynamon lub imbir do smaku

Salep do samodzielnego przyrządzenia sprzedawany jest w postaci proszku instant, który wsypuje się do gorącego mleka, doprowadza do wrzenia i na niewielkim ogniu gotuje około 5-10 minut, aż nieco zgęstnieje. Serwowany jest na gorąco, posypany na wierzchu cynamonem, gałką muszkatołową lub imbirem. Ma delikatny korzenny smak i aromat.

W Turcji głównym producentem sahlabu znanym jako Salepi Maraş jest region Kahramanmaraş. Popularność tego napoju doprowadziła do spadku populacji dzikich storczyków w wielu rejonach Turcji. Szacuje się, że każdego roku w Turcji zbiera się 30 ton bulw z 38 gatunków.  Do wyprodukowania 1 kilograma mąki trzeba zużyć od 1000 do 4000 bulw, a ich eksport z Turcji jest zabroniony. Z tego względu w większości sklepów dostępny jest napój instant aromatyzowany bulwami storczyka.
Salep do samodzielnego przyrządzenia sprzedawany jest w postaci proszku instant, który wsypuje się do gorącego mleka, doprowadza do wrzenia i na niewielkim ogniu gotuje około 5-10 minut, aż nieco zgęstnieje. Serwowany jest na gorąco, posypany na wierzchu cynamonem, gałką muszkatołową lub imbirem. Ma delikatny korzenny smak i aromat.

Popularność i ekspansję salep zawdzięcza mieszkańcom Imperium Osmańskiego. W VIII wieku na terenach dzisiejszej Turcji upowszechnił się islam, co skutkowało zakazem spożywania alkoholu. To najprawdopodobniej wtedy ówcześni Turcy wpadli na pomysł przyrządzania rozgrzewającego, leczniczego napoju salep. Stamtąd  trafił on do Anglii  i Niemiec, gdzie był serwowany w kawiarniach, jako alternatywa dla  kawy i herbaty. Często aromatyzowano salep wodą z kwiatu pomarańczy lub wodą różaną. Sahlab przyrządzany jest na bazie mleka, rzadziej wody i przypomina konsystencją rzadki pudding.

Salep właściwości lecznicze

Uważa się, że salep wzmacnia serce, zatrzymuje biegunkę i rozgrzewa, zwłaszcza jeśli jest spożywany z imbirem i / lub cynamonem. Korzystnie działa w przypadku kaszlu i dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, wzmacnia także układ odpornościowy i uznawany jest za silny afrodyzjak. Już na przełomie XII i XIII wieku salep był jednym ze składników leczniczych mikstur przygotowywanych dla sułtanów.

 

Z mąki salep przygotowuje się także desery, m.in. budyń salep i lody dondurma.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.