Sałatka z brokułów i kalafiora jest smaczną i zdrową przystawką do obiadu, ale jeśli jesteś na diecie, możesz ją potraktować jako danie główne. Sałatka brokułowo-kalafiorowa dobrze komponuje się z drobiem, rybami i wszelkiego typu klopsikami oraz ryżem i makaronem.
Po turecku ta pyszna sałatka z brokuła i kalafiora nazywa się Ekşili Karnabahar ve Brokoli Salatası.
Sałatka brokułowo-kalafiorowa
- pół brokuła,
- pół kalafiora
- 1 średnia marchewka
- opcjonalnie 1 mała cukinia oczyszczona z pestek, pokrojona na nieduże kawałki i podsmażona na oliwie.
Sos do sałatki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy,
- szczypta soli
- 1 łyżka melasy z granatów lub więcej do smaku
- opcjonalnie pestki granatu do dekoracji.

Sałatka z brokułów i kalafiora przepis
- Podziel brokuła i kalafior na różyczki, marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dokładnie umyj warzywa i ugotuj al dente w małej ilości wody, a najlepiej na parze. Jeśli marchewkę ścierałaś na tarce, to nie musisz jej gotować.
- Kiedy warzywa się gotują przygotuj sos – wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki.
- Ugotowane warzywa odcedź i poczekaj, aż ostygną. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i polej sosem.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
