Sałatka z brokułów i kalafiora

Sałatka z brokułów i kalafiora jest smaczną i zdrową przystawką do obiadu, ale jeśli jesteś na diecie, możesz ją potraktować jako danie główne. Sałatka brokułowo-kalafiorowa dobrze komponuje się z drobiem, rybami i wszelkiego typu klopsikami oraz ryżem i makaronem.

Po turecku ta pyszna sałatka z brokuła i kalafiora nazywa się Ekşili Karnabahar ve Brokoli Salatası.

Sałatka brokułowo-kalafiorowa

  • pół brokuła,
  • pół kalafiora
  • 1 średnia marchewka
  • opcjonalnie 1 mała cukinia oczyszczona z pestek, pokrojona na nieduże kawałki i podsmażona na oliwie.

Sos do sałatki

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy,
  • szczypta soli
  • 1 łyżka melasy z granatów lub więcej do smaku
  • opcjonalnie pestki granatu do dekoracji.

Sałatka z brokułów i kalafiora przepis

  1. Podziel brokuła i kalafior na różyczki, marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dokładnie umyj warzywa i ugotuj al dente w małej ilości wody, a najlepiej na parze. Jeśli marchewkę ścierałaś na tarce, to nie musisz jej gotować.
  3. Kiedy warzywa się gotują przygotuj sos – wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki.
  4. Ugotowane warzywa odcedź i poczekaj, aż ostygną. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i polej sosem.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *