Ramazan pide

Ramazan Pide to okrągłe placki posypane ziarnami sezamu i czarnuszką, tradycyjnie spożywane w ramadanie – miesiącu postu. Kiedy zbliża się zachód słońca, zapowiadający nadejście pory wieczornego posiłku Iftar, przed piekarniami ustawiają się długie kolejki chętnych na jeszcze ciepłe pide.

Składniki:

5 szklanek mąki pszennej

300 ml letniej wody

100 ml letniego mleka

1 łyżka masła

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 opakowanie suchych drożdży

Na górę sezam, czarnuszka, 1 żółtko, 1 łyżka jogurtu

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać razem. Dodać wodę, mleko, masło, oliwę z oliwek, cukier, sól. Wyrabiać ręcznie 15 minut lub mikserem 10 minut. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać jeszcze około 5 minut. Ciasto ma być miękkie. Dobrze wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części, dłońmi wyrobić płaski okrąg z grubszym brzegiem. Nożem ponacinać jak szachownicę. Jogurt wymieszać z żółtkiem, posmarować pędzlem pide i posypać sezamem i czarnuszką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub blachę posypaną mąką.

Piekarnik nagrzać do 225 stopni, na spód piekarnika postawić pojemniczek z wodą (żeby wytwarzała się para wodna), piec od 20-30 minut.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.