Ramazan Pide to okrągłe placki posypane ziarnami sezamu i czarnuszką, tradycyjnie spożywane w ramadanie – miesiącu postu. Kiedy zbliża się zachód słońca, zapowiadający nadejście pory wieczornego posiłku Iftar, przed piekarniami ustawiają się długie kolejki chętnych na jeszcze ciepłe pide.
Składniki:
5 szklanek mąki pszennej
300 ml letniej wody
100 ml letniego mleka
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Na górę sezam, czarnuszka, 1 żółtko, 1 łyżka jogurtu
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać razem. Dodać wodę, mleko, masło, oliwę z oliwek, cukier, sól. Wyrabiać ręcznie 15 minut lub mikserem 10 minut. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać jeszcze około 5 minut. Ciasto ma być miękkie. Dobrze wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 3 części, dłońmi wyrobić płaski okrąg z grubszym brzegiem. Nożem ponacinać jak szachownicę. Jogurt wymieszać z żółtkiem, posmarować pędzlem pide i posypać sezamem i czarnuszką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub blachę posypaną mąką.
Piekarnik nagrzać do 225 stopni, na spód piekarnika postawić pojemniczek z wodą (żeby wytwarzała się para wodna), piec od 20-30 minut.