Ramadan w Turcji

Ramadan w Turcji (po turecku Ramazan) dla mieszkańców kraju na Bosforem i dla muzułmanów mieszkających w Polsce rozpoczął się 23 marca. Ramadan to święty miesiąc muzułmanów,  czas zadumy i modlitwy. Właśnie w czasie Ramazanu archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów Koranu – przyszłej świętej księgi islamu.

Tureckie śniadanie w Ramadanie

Ramadan w Turcji rozpoczyna się każdego dnia biciem w bęben, bębniarz zwany Ramazan davulcusu przechadzając się między domami, budzi zaspanych mieszkańców. Dzięki niemu każdy ma szansę zjeść i napić się na kolejny dzień postu. Śniadania o świcie są skromniejsze niż kolacje, jednak są sycące i nie może na nich zabraknąć takich produktów jak mleko, jaja sadzone, pomidory, ogórki oraz börek z różnymi nadzieniami tj. ziemniaki, mięso mielone lub warzywa.

Ramadanowa kolacja zwana Iftar

Po całym dniu postu spragnieni i głodni czekają na kolację. Zwyczajowo siada się do kolacji w gronie rodzinnym po zmierzchu, około kwadrans po zachodzie słońca. Najpierw słychać strzał armatni a zaraz po tym nawoływanie z minaretu, krótka modlitwa i można wreszcie zacząć kolacje. İftar czyli kolacja wygląda bardzo świątecznie, uroczyście. Rozpoczyna się od spożycia chociaż jednego daktyla. Pyszne świeże daktyle zawierają wysoką zawartość witamin B, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi. Nie zawierają nawet grama tłuszczu, ale posiadają ogromną zawartość cukru. Dzięki temu  mają bardzo dużą wartość odżywczą i pozwalają na szybkie dostarczenie energii do organizmu. Do kolacji podaje się oliwki, pomidory, ogórki, warzywa, zupę, różne potrawy mięsne, sałaty i oczywiście dodatki jak groch, marchew, ryż lub kasza bulgur. Podaje się również ayran, jogurt, owocowe kompoty i desery jak sütlaç, güllaç oraz baklava.

Tureckie przygotowania do Ramazanu

Przygotowania do  Ramazanu rozpoczynają się w Turcji  odpowiednio wcześniej. Domy i mieszkania są sprzątane z góry do dołu, wszystko musi błyszczeć czystością. Okres bezpośrednio przed rozpoczęciem miesiąca Ramadan w Turcji to także czas zakupów. Ogromne poruszenie  odczuwalne jest na targach, ryneczkach i w supermarketach. Kupuje się dużo więcej jak zwykle: świeże warzywa (zielona fasola, cukinie, papryka, liście winogron, okra i wiele innych warzyw), świeże owoce (arbuzy, melony, winogrona, czereśnie, morele inne), ser owczy, różne oliwki, Pastırma- rodzaj szynki wołowej, suszonej na powietrzu, jogurt, orzechy każdego rodzaju i przede wszystkim daktyle.

Po kolacji Turcy chętnie wychodzą na spacer, później jest krótka wizyta w meczecie aby wspólnie się pomodlić. Ramadan w Turcji to także czas na spotkania ze znajomymi w parkach, na promenadach lub na deptakach aby wypić wspólnie çay i do późna w nocy gawędzić. Minarety meczetów, deptaki i wiele państwowych budynków rozświetla się kolorowymi lampkami , panuje uroczysta i radosna atmosfera.

W większości miast i miasteczek w czasie Ramazanu otwierane są ogromne namioty, w których częstuje się darmowymi wieczornymi posiłkami dla najuboższych mieszkańców. Posiłki te są często sponsorowane przez lokalne firmy.

Ramazan ayı mübarek olsun

Ramadan w Turcji.

4/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *