Lubię to!

Kurkuma

Nowy

Kurkuma nada daniom złoty kolor i niebywały smak

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 6 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 6 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,30 zł.


6,50 zł

  • 50 g

Więcej informacji

Kurkuma charakteryzuje się ostrym, korzenno-palącym smakiem i subtelnie aromatycznym zapachem.
 
Polecamy dodawać kurkumę do dań z fasoli, soczewicy, również do sosów oraz przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych. Także do barwienia ryżu, makaronu.

Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i łagodzi bóle reumatyczne. Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.


Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

Składniki
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu lub do smaku

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko - przepis
Dokładnie wymieszać i podgrzać przez około 10 minut wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu)  nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić przez sitko, poczekać, aż złote mleko nieco przestygnie i dosłodzić do smaku miodem.

Złote mleko z kurkumą jest idealnym napojem kiedy jesteśmy zziębnięci i zmęczeni. Doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni oraz pomaga uniknąć przeziębienia. Najczęściej piję je wieczorem.

 

Polecamy dodawać kurkumę do dań z fasoli, soczewicy, również do sosów oraz przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych. Także do barwienia ryżu, makaronu.

 


 

 

Opinie

Napisz opinię

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma nada daniom złoty kolor i niebywały smak

Napisz opinię

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: