Przewodnik po tureckich przyprawach

Kuchnia turecka jest niezwykle aromatyczna, Turcy kochają przyprawy i używają ich obficie. Aby przybliżyć Wam tą jakże trudną sztukę przyprawiania przygotowaliśmy dla Was mini przewodnik po świecie tureckich przypraw.

Dereotu (koperek) – dodawać do dań skrapianych oliwą z oliwek, sałatek, do dolma (mini gołąbki z liści winogron), przystawek z dodatkiem sosów jogurtowych, do sosów

Maydanoz (pietruszka) – do sałatek, dań mięsnych, zup, farszy do nadziewania warzyw, do dań rybnych

Çore Otu (czarny kmin) – do pieczenia, do chleba, do pide

Anason (anyż) – do pieczonego chleba, do sosów rybnych

Sarımsak (czosnek) – do dań mięsnych, rybnych, do sosów jogurtowych, do dań z warzyw, do marynat

Kırmızı Biber (pieprz cayenne lub grubo rozdrobniona papryka) – do dań mięsnych, z warzyw, do ryb, sosów. Przyprawa niezbędna w każdej tureckiej kuchni.

Yenibahar (ziele angielskie) – do wszystkich rodzajów dolma, do mięsa mielonego, do ryżu, do ciast owocowych

Tarçın (cynamon) – do deserów mlecznych, do wypieków, do deserów z orzechami i migdałami, do ciast owocowych, do kompotu

Defne Yaprağı (liść laurowy) – do marynat do mięs i ryb

Adaçayı (szałwia) – do dań z grzybami, do cielęciny

Kimyon (kmin) – do mięsa mielonego, do dań z ryżem

Nane (mięta) – do zup, dań z warzyw, do wszystkich rodzajów dolma, do koktajli

Kekik (tymianek) – do mięsa z grilla, do marynowania mięs i ryb, do mięsa mielonego, kebaba, ziemniaków, ryb, drobiu

Sumak – do cebuli, do sałatek, do tureckiej pizzy lahmacun, do kebaba

Karanfil (goździki) – do mięsa, ryb, drobiu, kompotów owocowych, ciast

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.