Category Archives: Przepisy

Przepis na dżem z daktyli

Przepis na dżem z daktyli jest tak samo łatwy, jak przepis na dżem z suszonych fig, po który tak często wracacie. W krajach arabskich daktyle od zawsze były uznawane za skuteczny afrodyzjak, stanowią też doskonałe źródło błonnika, wapnia i żelaza. Są więc nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Dżem z daktyli to świetne smarowidło […]

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową jest doskonałe na tę porę roku. To idealny deser dla miłośników malin i czekolady. Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z konfiturą malinową długo pozostaje świeże, o ile wcześniej go nie zjesz. Proste i szybkie ciasto do kawy lub herbaty przygotujesz w kilka minut. Możesz je więc upiec nawet w tygodniu […]

Sałatka z brokułów i kalafiora

Sałatka z brokułów i kalafiora jest smaczną i zdrową przystawką do obiadu, ale jeśli jesteś na diecie, możesz ją potraktować jako danie główne. Sałatka brokułowo-kalafiorowa dobrze komponuje się z drobiem, rybami i wszelkiego typu klopsikami oraz ryżem i makaronem. Po turecku ta pyszna sałatka z brokuła i kalafiora nazywa się Ekşili Karnabahar ve Brokoli Salatası.

Lemoniada miętowa

Lemoniada miętowa z pomarańczą smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Gorąca lemoniada z miętą to doskonały napój świąteczne przejedzenie, natomiast lemoniada miętowa na zimno z kostkami lodu świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Aromatyczny, pachnący świeżością napój miętowy z pomarańczą gasi pragnienie z siłą wodospadu, dodaje energii i poprawia nastrój. Na blogu znajdziesz też […]

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny, najlepszy polski sernik bez spodu, ale za to z dużą ilością bakalii obowiązkowo musi się pojawić na naszym stole ilekroć mamy gości. Klasyczny sernik nie wymaga kąpieli wodnej, ani zbyt wiele pracy. To bardzo prosty przepis na sernik ze zmielonego twarogu, który wychodzi za każdym razem. Jeśli jednak nie masz maszynki do mielenia, […]

Hiszpańskie ciasto migdałowe

Hiszpańskie ciasto migdałowe przepis na tarta de Santiago należy do najprostszych wypieków, jakie możesz sobie wyobrazić. To tradycyjne ciasto, składające się z zaledwie czterech łatwo dostępnych składników. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty – oczywiście zaparzonej po turecku 🙂 Ciasto migdałowe ze słonecznej Hiszpanii nie wymaga dodatku mąki, będzie więc idealne dla osób na diecie […]

Turecka zupa z dyni z marchewką

Turecka zupa z dyni z marchewką znana jako balkabagi corbasi to przysmak, któremu nie sposób się oprzeć. Aromatyczna, lekko pikantna jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Turcy kochają dynię, nie mniej niż bakłażany. Podawana jest na setki różnych sposobów. Z dyni przygotowuje się także słodkie desery. Dzisiejszy przepis to druga na naszym blogu wersja tej […]

Kawa z ziarnami dzikich pistacji

Kawa z ziarnami dzikich pistacji – menengic kahlesi to turecki napój kawowy, który jest wytwarzany z prażonych nasion drzewa pistacjowego (Pistacia terebinthus). W Turcji drzewo to znane jest jako menengiç lub bıttım. Menengic kahvesi produkowana jest poprzez prażenie i mielenie owoców drzew pistacjowych rosnących w górzystych regionach Turcji. W smaku jest znacznie delikatniejsza od tradycyjnej […]

Placki z dyni na słodko

Placki z dyni na słodko idealnie się sprawdzą na weekendowe śniadanie albo podwieczorek. Przepis na słodkie placuszki z dyni powstał zgodnie z zasadą maksimum smaku i minimum pracy w najkrótszym możliwie czasie. Placki dyniowe są puszyste, mają piękny lekko pomarańczowy kolor i pachną jesiennymi przyprawami. Możesz je podawać z ulubionymi dodatkami – np. z karmelizowanym […]