Category Archives: Przepisy

Turecki chleb gozleme z mięsem mielonym

Turecki chleb gozleme z mięsem mielonym jest super chrupiący i bardzo pożywny. Możesz go przygotować ze swoim ulubionym nadzieniem. Jednak w Turcji najbardziej popularny jest gozleme z serem i szpinakiem, ziemniakami i serem albo mieloną wołowiną. Gozleme możesz zrobić z dodatkiem drożdży lub bez nich. Ta druga wersja popularna jest w Anatolii i przypomina polskie […]

Grillowany ser

Grillowany ser to podstawa na majówkę i każdą inną grillową ucztę. Na grilla niezastąpiony jest turecki ser podobny do greckiego halloumi. Można go spotkać w wersji klasycznej lub z dodatkiem mięty. Oba smakują obłędnie i zawsze błyskawicznie znikają ze stołu. Tak przygotowana miska z grillowanym serem i warzywami ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Marynata do kurczaka na grilla i z patelni

Marynata do kurczaka na grilla i z patelni nie tylko podkreśla smak mięsa, ale też urozmaica codzienną kuchnię. Nasz najlepszy przepis na marynatę do drobiu możesz wykorzystać do skrzydełek, udek, pałek albo filetów. Świetnie sprawdza się także do marynowania indyka. Marynata do mięsa drobiowego sprawia, że ​​kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny.

Pasta z bakłażanów – mutebbel

Pasta z bakłażanów – mutebbel to idealne połączenie smaku pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, ale pasuje także do warzyw. Przygotowując tę ​​pyszną przystawkę możesz również użyć syropu z granatów zamiast soku z cytryny. Dip na bazie bakłażana pochodzi z Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie bakłażan przypala się na ogniu […]

Szybkie bułki śniadaniowe

Szybkie bułki śniadaniowe to pracy lub do szkoły sprawdzają się idealnie. Nad tradycyjną kajzerką mają tę przewagę, że nie wymagają wyrastania. Przygotowanie takich bułeczek zajmie Ci dosłownie 10 minut plus czas pieczenia. Świetnie smakują z nadzieniem serowym, ale te szybkie bułeczki na śniadanie lub kolację możesz przygotować z Twoim ulubionym farszem – mięsnym lub warzywnym. […]

Sos tahini do sałatek

Sos tahini do sałatek i paluszków chlebowych to turecka specjalność. W oryginale nosi nazwę hibeş. Głównymi składnikami sałatkowego sosu tahini są pasta tahini, sok z cytryny i czosnek, co może kojarzyć Ci się z hummusem. Jednak turecki dip z pastą tahini ma płynną konsystencję i nie zawiera ciecierzycy. Sos hibeş pasje do sałatek i warzyw, […]

Turecki gulasz warzywny

Turecki gulasz warzywny przygotowuje się z sezonowych warzyw. Jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Po turecku ten gulasz nazywa się Türlü czyli “różności”, ale jeśli dodasz do niego mięso spotkasz go pod nazwą Etli Türlü. Nasz przepis na turecki gulasz warzywny jest tylko jednym z wielu, bo proporcje warzyw mogą ulegać […]

Turecka zupa ziemniaczana

Turecka zupa ziemniaczana jest pyszna i gotowa do podania na stół w dosłownie pół godziny. Po turecku ta zupa nazywa się patatesli çorbası. Turecka zupa ziemniaczana jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych zup. Można ją także podawać z mięsnymi pulpecikami, ale dziś mamy dla Was przepis na najbardziej znaną, wegetariańską wersję tej zupy.

Pulpety w panierce z kaszy bulgur

Pulpety w panierce z kaszy bulgur po turecku nazywają się Içli Köfte, co w tłumaczeniu na język polski oznacza nadziewane klopsiki. To bardzo smaczne i efektowne danie wymaga jednak troszkę pracy. Klopsiki w panierce z kaszy bulgur są szczególnie popularne w południowo-wschodniej Turcji. Içli Köfte podawane są najczęściej jako gorąca przystawka, ale z powodzeniem zastępują […]

Domowe trufle czekoladowe

Domowe trufle czekoladowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty po turecku . Przygotowanie tych pysznych czekoladowych trufli zajmie Ci maksymalnie 30 minut, ale za to rozkosz dla podniebienia gwarantowana. Przy okazji możesz wykorzystać resztki herbatników lub ciasteczek nie pierwszej świeżości, więc nic się nie zmarnuje. Domowe trufle czekoladowe są popularne w wielu krajach. […]