Category Archives: Przepisy

Turecka zupa fasolowa

turecka-zupa-fasolowa

Turecka zupa fasolowa nazywa się Etli Börülce. To pożywne, bardzo sycące danie idealne na każdą porę roku. Sekret jej smaku stanowią aromatyczne przyprawy, bardzo lubiane i szczodrze dodawane w kuchni tureckiej. Wśród nich warto zwrócić uwagę na yeni bahar, czyli mielone ziele angielskie. W Polsce zazwyczaj dodajemy ziele angielskie w ziarnach, w Turcji i wielu […]

Beyti kebab z piekarnika

beyti-kebab-z-piekarnika

Beyti kebab z piekarnika przepis na tradycyjne tureckie danie z mielonej wołowiny lub jagnięciny. Beyti kebab to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kebabów. Upieczone mięso zawijane jest w ciasto yufka i ponownie krótko zapiekane, a przed podaniem polewane sosem pomidorowym i czosnkowym jogurtem. Mięso na beyti kebab z piekarnika przygotujesz w niemal identyczny sposób, jak […]

Klopsiki w sosie cytrynowym

klopsiki-w-sosie-cytrynowym

Klopsiki w sosie cytrynowym przepis na Ekşili Köfte. Tradycyjne tureckie klopsiki w sosie cytrynowym to lubiane i proste do zrobienia danie, które w zależności od regionu ma bardzo wiele wariantów. W niektórych częściach Turcji przygotowuje się je z pastą pomidorową lub paprykową; w innych popularne są klopsiki w sosie cytrynowym. W Tracji, ta potrawa podawana […]

Turecki rosół z makaronem

Turecki rosół z makaronem

Turecki rosół z makaronem jest, podobnie jak w Polsce, popularnym antidotum na grypę i przeziębienie. W oryginale turecki rosół z makaronem nosi nazwę Şehriyeli tavuk çorbası i jest zagęszczany zasmażką. Ten pyszny i pożywny rosół z kurczaka z makaronem jest gotowany w prawie każdym tureckim domu w chłodne zimowe dni. Często można go również znaleźć […]

Fasolka w sosie pomidorowym po turecku

Fasolka w sosie pomidorowym po turecku – kuru fasulye to odpowiednik tak lubianej w Polsce fasolki po bretońsku, ale w wersji wegetariańskiej. Ta prosta i bardzo pożywna potrawa jest popularna w tureckich domach, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Równie często można spotkać wersję z mięsem, która nosi nazwę etli kuru fasulye lub z kiełbasą […]

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa-kandyzowana-skorka-pomaranczowa

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, przepis niezawodny i sprawdzony od lat. Przygotowanie domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej i kandyzowanej skórki cytrynowej jest bardzo łatwe, a różnica między zrobioną samodzielnie, a kupioną w sklepie jest ogromna. Możesz ją dodać do serników, makowca czy innych domowych wypieków. Doskonale podkreśla smak herbaty (koniecznie sprawdź jakie mamy herbaty w TureckiSklep.pl) i […]

Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne można przygotować na wiele sposobów. W Turcji nie obchodzi się Wigilii, ale pierogi są w kraju nad Bosforem bardzo popularne i lubiane. Na naszym blogu znajdziecie m.in. przepis na tureckie pierożki manti oraz tureckie pierożki z sosem jogurtowym. Tym razem postanowiliśmy połączyć polskie i tureckie tradycje kulinarne. W ten sposób powstały wigilijne pierogi […]

Gulasz warzywny z ciecierzycą

gulasz-warzywny-z-ciecierzyca

Gulasz warzywny z ciecierzycą jest typowym daniem jednogarnkowym, które możesz podać na każdą okazję. To zdrowe, komfortowe jedzenie, idealne na chłodne jesienne wieczory oraz do zamrażania. Ten gulasz z warzyw i ciecierzycą jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i bardzo sycący, nawet pomimo tego, że nie zawiera mięsa. Chociaż podstawą tego gulaszu są warzywa i ciecierzyca, […]

Turecka zupa z mięsem mielonym

Turecka zupa z mięsem mielonym przepis kıymalı şehriye çorbasi zyskuje na popularności, kiedy za oknem wieje chłodem. To idealny pomysł na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Bardzo pożywna, rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym i drobnym, bardzo popularnym w Turcji makaronem risi jest gotowa w ciągu zaledwie 30 minut. Do tej zupy możesz też dodać […]

Filet z kurczaka zapiekany z serem

Filet z kurczaka zapiekany z serem nie jest tradycyjnym tureckim daniem, które spotkasz w każdym barze w Anatolii czy na wybrzeżu Morza Czarnego. Nie mniej jednak jest to danie bardzo popularne, zwłaszcza, że Turcja, choć niewiele osób o tym wie, słynie z produkcji serów. Ceniony jest zwłaszcza Kaşar Peynir, wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego. Zaletą […]