Börek można jeść o każdej porze dnia, obowiązkowo podawany ze szklaneczką tureckiej herbaty. Börek to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, występująca w rozmaitych wariantach. Różnorodność dotyczy farszu, sposobu składania ciasta. Börek możemy nadziewać czym chcemy, w Turcji zazwyczaj są to ziemniaki, mięso mielone albo wersja z białym serem. Ciasto zwijamy lub układamy warstwowo. Tyle odnośnie […]
Category Archives: Przepisy
Turcy mają swój sposób na jesienne i zimowe, chłodne wieczory, rozgrzewają się napojem ze storyczka zwanym salep.
Kocham naleśniki, mogłabym je jeść codziennie. Wersja z winogronową pastą chałwową szczególnie do mnie przemawia. Przepis powstał we współpracy z Gosią z bloga Gotowanie i blogowanie Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem melasy winogronowej, naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy.
Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek. Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę. Poprzednio pisałam o sosie haydari – przepis tutaj – a ten drugi to sos Acılı ezme. Idealny do grillowanego mięsa, köfte, kebabów. Składniki: 5 pomidorów 2 zielone papryki 1 cebula pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki soli 1 […]