Tahinli tavuk to połączenie kilku smaków, delikatnego kurczaka, kwaśnego granatu i słodkiego syropu winogronowego. Danie robi się błyskawicznie, aż ciężko uwierzyć, że coś tak pysznego powstało w kilka minut. Sprawdźcie sami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki curry 2 […]
Category Archives: Przepisy
Wyobraź sobie chrupiący, lekki deser z delikatnym kremem budyniowym, deser, który pomimo swojej prostoty przewyższy Twoje najśmielsze oczekiwania. Muhallebili kadayıf to kadayıf z masą budyniową, prosty aczkolwiek niezwykle smaczny deser. Chrupiące, podsmażone z orzechami ciasto przełożone warstwą lekkiej masy budyniowej. Składniki: 300g ciasta kadayif 100g masła 5 łyżek cukru 1,5 szklanki orzechów włoskich 1 L […]
Prosta i szybka turecka sałatka na bazie białej fasolki, pomidorów, cebuli no i oczywiście wszędobylskiej pietruszki. W sam raz na kolację. Sałatka piyaz 0,5 kg białej fasolki – ugotowanej 4 pomidory 2 jajka 1 cebula 1 pęczek zielonej pietruszki
Sütlaç, czyli ryż na mleku, to lekki i pyszny turecki deser. Jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie cierpliwego mieszania. Składniki: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki ryżu baldo 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ryż przepłukać w ciepłej wodzie kilkukrotnie. Do garneczka wlewamy szklankę wody, wsypujemy […]
Börek można jeść o każdej porze dnia, obowiązkowo podawany ze szklaneczką tureckiej herbaty. Börek to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, występująca w rozmaitych wariantach. Różnorodność dotyczy farszu, sposobu składania ciasta. Börek możemy nadziewać czym chcemy, w Turcji zazwyczaj są to ziemniaki, mięso mielone albo wersja z białym serem. Ciasto zwijamy lub układamy warstwowo. Tyle odnośnie […]
Kocham naleśniki, mogłabym je jeść codziennie. Wersja z winogronową pastą chałwową szczególnie do mnie przemawia. Przepis powstał we współpracy z Gosią z bloga Gotowanie i blogowanie Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem melasy winogronowej, naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy.
Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek. Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę. Poprzednio pisałam o sosie haydari – a ten drugi to sos Acılı ezme. Idealny do grillowanego mięsa, köfte, kebabów. Składniki: