Kolorowa i zdrowa sałatka z cieciorką jest pożywna, niedroga i bardzo smaczna. Ta jedna z najbardziej popularnych tureckich sałatek znana jest także w Polsce pod nazwą nohut salatasi. Można do nie wykorzystać niemal wszystkie sezonowe warzywa. Zawsze smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje na stole.
Category Archives: Przepisy
Chałwa – słodki przysmak sułtanów nie jest bynajmniej tureckim odkryciem, ale to właśnie w czasach wczesnego Imperium Osmańskiego wersja oparta na ziarnach sezamu zyskała największą popularność. Pierwszy znany przepis na chałwę pojawił się na początku XIII wieku w arabskiej książce kucharskiej Kitab al-Tabikh. Dziś chałwa jest przysmakiem popularnym na całym świecie, także na specjalne okazje […]
Pismaniye – turecka wata cukrowa jest, obok chałwy i baklawy , jeden z pierwszych tureckich deserów. Rozpływająca się w przewodzie, puszysta i lekka jak puch, może być przechowywana przez bardzo długi czas. Ile Turcy, jak i turyści często kupują ją na prezenty dla rodziny i przyjaciół. W języku tureckim słowo „pişman” oznacza „żałować”. Jedno z […]
Tureckie ciasto jogurtowe z powodzeniem można upiec w formie do babki. Będzie świetną propozycją także na wielkanocny stół. Nasączone syropem z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy smakuje obłędnie. To ciasto przygotujesz błyskawicznie, nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, jest pyszne i wilgotne doskonałe na weekend lub leniwą niedzielę.
Turecki ser Kasar Peynir to żółty, półtwardy, dojrzewający ser podpuszczkowy. Smakiem i konsystencją przypomina cheddar. Słowo “peynir” to po turecku właśnie ser. Kasar Peynir na Bałkanach znany jest także pod nazwą kashkaval.
Fit batoniki z berberysem łączą w sobie słodycz i zdrowotne właściwości daktyli z kwaskową nutą berberysu. Można je upiec w piekarniku lub po prostu schłodzić w lodówce. Domowe batoniki z berberysem nie zawierają glutenu ani konserwantów i dobrze się przechowują.
Simit – turecki sposób na bajgle jest bardzo prosty. Każdy może je zrobić. Mój pierwszy simit spróbowałam oczywiście w Turcji, w środku puszysty, delikatny, a z zewnątrz chrupiący, otoczony prażonym sezamem. Pyszności. Idealne na weekendowe śniadanie. Simit – turecki sposób na bajgle – składniki:
Pasta imbirowo ziołowa na bazie miodu, melasy z winogron i ziół to smaczny sposób na wzmocnienie swojego zdrowia. Zawarte w niej dobroczynne składniki pozyskiwane z roślin leczniczych od setek lat wykorzystywane są w medycynie. Mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu chorób oraz łagodzić istniejące dolegliwości.
Ciecierzyca pieczona z przyprawami może zastąpić każdą przekąskę, zarówno słodką, jak i słoną. Można ją zapakować dziecku do szkoły, zabrać do pracy, albo pochrupać przed telewizorem. Upieczona w piekarniku, jest znacznie mniej kaloryczna, niż smażona na tłuszczu na patelni. Jest przy tym bardzo pożywna i zdrowa. Ciecierzyca pomaga kontrolować wagę, obniża poziom cholesterolu we krwi […]
Niezwykła moc berberysu znana była już ponad 3000 lat temu. Chińczycy i Egipcjanie, wykorzystywali jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.