Category Archives: Przepisy

Syrop miętowy

Syrop miętowy do rozcieńczania – zamknięty w słoikach na zimę przyda się w każdym domu. Jest świetnym dodatkiem do napojów w tym orzeźwiającej lemoniady na upalne dni i aromatycznej herbaty. W Turcji mięta jest jednym z najchętniej stosowanych ziół dostępnych bez większych problemów przez cały rok. Nie ma więc potrzeby przygotowywania zapasów syropu z mięty. […]

Hummus probiotyczny

Hummus probiotyczny bez najmniejszego problemu można przygotować samodzielnie w domu. Ta pyszna i zdrowa przekąska jest idealnym dodatkiem do kanapek oraz pieczonych lub grillowanych warzyw i mięsa. Przepis na gładki, aksamitny fermentowany hummus jest szybki i bardzo łatwy, poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Tureckie pierożki z sosem jogurtowym

Tureckie pierożki z sosem jogurtowym to danie idealne na lato. Miękkie i elastyczne ciasto pierogowe wypełnione mieloną wołowiną lub mięsem drobiowym i orzeźwiający sos jogurtowy z dodatkiem mięty. Te małe pierożki nazywane w Turcji manti (mantı) stanowią świetną przekąskę na każdej imprezie. Wystarczy przygotować większą porcję i zamrozić, a przed podaniem ugotować i podać na […]

Zupa pięknej panny młodej

Zupa pięknej panny młodej znana jako Ezo Gelin Çorbası ma ponad 100 letnią historię. Nazwa pochodzi od imienia pięknej dziewczyny – Ezo (według innych źródeł Zöhre ) urodzonej w 1909 roku w wiosce niedaleko Gaziantep w południowo-wschodniej Turcji. Jej uroda była tak wielka, że przejeżdżający w pobliżu podróżni specjalnie zatrzymywali się w wiosce, aby choć […]

Marynowany czosnek

Marynowany czosnek jest w Turcji bardzo popularny. Ma łagodny smak i zapach i można go dodawać do niemal wszystkich potraw do których dodajesz świeży czosnek. Jest łatwy do przygotowania i może być przechowywany przez kilka miesięcy. Czasami marynowany czosnek może zmienić kolor na niebieski. Jest to normalne zjawisko i nie ma wpływu na smak czosnku.

Turecka sałatka pasterska – coban salatası

Turecka sałatka pasterska – çoban salatası należy do najpopularniejszych i powszechnie lubianych sałatek, znajdziecie ją w menu każdej tureckiej restauracji. Chrupiący ogórek, dojrzewające w słońcu pomidory, zielona papryka i cebula dymka to sprawdzone połączenie smaków. Całość uzupełniają świeże zioła i przyprawy – orzeźwiająca mięta i natka pietruszki oraz bardzo często stosowany do dań tureckich sumak. […]

Sałatka bałkańska

Sałatka bałkańska znana też jako sałatka szopska to zdrowa i orzeźwiająca sałatka do grilla, idealna także na drugie śniadanie lub kolację. Proste składniki, klasyczny sos z nutą cytryny i wyśmienity ser – czy można chcieć czegoś więcej? Do tej prostej i bardzo smacznej sałatki rości sobie prawa cały świat bałkański. I trudno się temu dziwić, […]

Tureckie cygara z serem

Tureckie cygara z serem i natką pietruszki, tzw. sigara böreği należą do najpopularniejszych tureckich street foodów. Zjecie je w dosłownie każdym zakątku Turcji. To proste do przygotowania danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najłatwiej przygotować je z pociętego już na trójkąty, cienkiego jak papier ciasta yufka.