Prosty przepis na gofry

Prosty przepis na gofry to marzenie każdego łasucha. Nasz przepis na domowe gofry jest bardzo łatwy i wielokrotnie sprawdzony. Dzięki niemu upieczesz przepyszne gofry – kruche i złociste na zewnątrz, a w środku lekkie i puszyste. Najlepsze, jakie możesz sobie wyobrazić.

25 marca przypada Światowy Dzień Gofra, i chociaż obchodzony jest w tylko raz w roku, to my lubimy gofry nie tylko od święta 🙂

Najlepsze gofry na słodko

użyta jako miarka szklanka ma 250 ml pojemności.

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru ,
  • duża szczypta soli,
  • 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
  • 80 ml oleju,
  • 2 niezbyt pełne szklanki mleka, około 450 ml
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
  • do podania bita śmietana, syrop z winogron, cukier puder, melasa daktylowa lub inne ulubione dodatki

Prosty przepis na gofry na słodko

  1. Rozgrzej gofrownicę.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej, żółtka, oba rodzaje cukru zmiksuj blenderem. 
  3. Białka ubij  ze szczyptą soli na sztywną piankę. 
  4. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta.  
  5. Wlej porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez około 2-3 minuty.  Czas dotyczy gofrownicy Breville i może się różnić w zależności od modelu, którego używasz.
  6. Podawaj od razu z owcami, syropem, miodem, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z dodatkiem melasy daktylowej albo syropu z winogron.

Ten prosty przepis na chrupiące gofry pochodzi z bloga CzteryFajery.pl

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *