Lubię to!

Firik, frikeh ziarna zielonej pszenicy dla diabetyków Zobacz większe

Firik, frikeh ziarna zielonej pszenicy dla diabetyków

Nowy

Firik z zielonej, niedojrzałej pszenicy ma delikatny, dymny, lekko orzechowy smak

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 22 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 22 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 1,10 zł.


22,00 zł

  • 1 kg

Więcej informacji

Frikeh lub firik powstaje z ziaren niedojrzałej zielonej pszenicy, która jest najpierw palona (wysoka wilgotność nasion uniemożliwia ich spalenie a zniszczeniu ulegają jedynie kłosy i łuski ziarna) następnie ręcznie młócona na słońcu.
 

Ma delikatny, dymny, lekko orzechowy smak i równie pięknie pachnie.


Frikeh zawiera ponad 3 razy więcej błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka niż brązowy ryż. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bez obaw spożywany przez diabetyków oraz osoby z insulinoopornością.

Na długo daje uczucie sytości i zapobiega powstawaniu napadów głodu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób odchudzających się i dbających o linię.


Jest doskonałym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, witaminy E, składników mineralnych.  


Pszenicę przygotowujemy podobnie jak bulgur. Gotowany frikeh doskonale smakuje sam, bez żadnych dodatków. Frikeh może być dodatkiem do zup, gulaszy czy sałatek. Można podawać do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich.

Przepis na firik pilavı

Składniki:

1 szklanka frikeh

0,5 szklanki kaszy bulgur

1 cebula

1/3 szklanki zielonej soczewicy

0,5 łyżki pasty paprykowej

0,5 łyżki pasty pomidorowej

3 szklanki bulionu lub wody

1 łyżka masła lub oleju



 

Przygotowanie:

Frikeh myjemy, odcedzamy przez sitko. Do garnka na roztopione masło lub olej wrzucamy drobno pokrojoną cebule i smażymy na złoty kolor, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie pastę paprykową, mieszamy i na koniec frikeh, bulgur i soczewicę, przez kilka minut gotujemy mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy sól, zimny lub ciepły rosół, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 20 -30 min, mieszamy od czasu do czasu.

Aby urozmaicić danie do cebuli można dodać pokrojoną paprykę lub inne dowolne warzywo (por, kabaczek, pomidory, bakłażan).

 

Życzę smacznego!

Opinie

Napisz opinię

Firik, frikeh ziarna zielonej pszenicy dla diabetyków

Firik, frikeh ziarna zielonej pszenicy dla diabetyków

Firik z zielonej, niedojrzałej pszenicy ma delikatny, dymny, lekko orzechowy smak

Napisz opinię

Produkty powiązane

15 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: