Prażone pestki dyni z przyprawami

Prażone pestki dyni z przyprawami są w Turcji bardzo lubiane. Tę smaczną i bardzo zdrową przekąskę można kupić w niemal każdym sklepie, także w naszym, albo… przygotować samodzielnie we własnej kuchni. W sezonie dyniowym prażone pestki z różnymi przyprawami królują na każdym stole, nie tylko tureckim. Możesz je dodawać do zup, sałatek lub chleba.

Jeśli jednak nie masz czasu w przygotowanie prażonych pestek dyni, słonecznika, kukurydzy czy orzechów laskowych zapraszamy do naszego sklepu – wystarczy kliknąć w link słone przysmaki 🙂

Prażone pestki dyni z przyprawami – składniki

Ps. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałaś sumaka, to wiele ciekawych informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule Sumak – ulubiona turecka przyprawa. Sumak jest przyprawą bardzo w Turcji popularną i często stosowaną. Możesz dodawać go do sałatek, mięsa, ryb i owoców morza, ale też do niemal wszystkich warzyw.

Prażone pestki dyni z przyprawami – jak zrobić

  1. Pestki dyni umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki miąższu.
  2. Sól rozpuść w letniej wodzie, dodaj pestki, wymieszaj i odstaw na całą noc.
  3. Po około 8-10 godzinach, odsącz pestki z wody, przełóż na papierowy ręcznik i osusz.
  4. Jeśli chcesz, dopraw pestki ulubioną przyprawą – może to być turecka papryka pul biber, mieszanka siedmiu ziół arabskich, sumak lub inna. Wymieszaj pestki z przyprawami.
  5. Rozsyp pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Piecz około 15-25 minut, do chwili kiedy będą już dla Ciebie odpowiednio chrupiące. Czas pieczenia zależy też w pewnym stopniu od wielkości pestek, te mniejsze zazwyczaj są gotowe już po 10-15 minutach.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *