Prażone orzechy laskowe

Pytacie jak uprażyć orzechy laskowe żeby smakowały tak jak w Turcji. Są dwa sposoby: możecie to zrobić albo w piekarniku albo na patelni. W zależności od upodobań orzechy możecie posolić, posypać papryką pul biber lub cukrem pudrem.

Zacznijmy od początku.

Sposób 1.

Wrzucamy orzechy (jeśli są świeże skórkę zostawcie) do miski, dodajemy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, mieszamy, żeby orzechy były dobrze naoliwione. Teraz dodajemy co kto lubi: sól, pul biber, cukier puder z cynamonem albo nic. Mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy w 160 stopniach przez 5-10 minut. Co chwilę orzechy należy przemieszać.

Sposób 2.

Robimy dokładnie to samo ale orzechy wrzucamy na rozgrzaną patelnię (musi być sucha – bez żadnego tłuszczu).

Sposób 3.

Orzechy mieszamy z oliwą. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy cukier puder z cynamonem, mieszamy. Chwilę podsmażamy, wrzucamy orzechy.

My dodajemy do orzechów oliwę, wtedy lepiej trzyma się posypka. Ale możecie je uprażyć bez dodatku oleju. Jeśli robicie to na patelni pamiętajcie żeby była sucha.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.