Placki z dyni na słodko idealnie się sprawdzą na weekendowe śniadanie albo podwieczorek. Przepis na słodkie placuszki z dyni powstał zgodnie z zasadą maksimum smaku i minimum pracy w najkrótszym możliwie czasie. Placki dyniowe są puszyste, mają piękny lekko pomarańczowy kolor i pachną jesiennymi przyprawami. Możesz je podawać z ulubionymi dodatkami – np. z karmelizowanym jabłkiem posypanym cynamonem, albo z doskonałym tureckim miodem lub ulubionymi konfiturami.
Placki z dyni na słodko
proporcje na około 14-15 placków dyniowych, nasza szklanka ma 250 ml pojemności
- 300 g puree z dyni zwyczajnej, muskat lub z dyni hokkaido,
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 4 lekko czubate łyżki cukru,
- 2 jajka
- półtorej szklanki mąki pszennej tortowej albo uniwersalnej (typ od 450 do 550)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy Ayurveda lub więcej do smaku
- olej do smażenia
- do podania: miód, lub ulubione tureckie konfitury albo… zwykły cukier puder

Słodkie placuszki dyniowe przepis
- Dynię obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój na małe kawałki i zblenduj na gładkie puree.
- Do dyni dodaj jogurt, rozbełtane jajka, cukier i całość dokładnie wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą Ayurveda.
- Dodaj mąkę do puree z dyni i wymieszaj do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodaj jeszcze 2 łyżki mąki.
- Natłuść patelnię i rozgrzej, tak jak do smażenia naleśników. Nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony.
W Turcji dynia podawana jest zazwyczaj na słodko, bardzo popularny jest także przepis na dżem z dyni, który znajdziecie na naszym blogu. Dżem z dyni jest nieodzownym elementem jesiennego i zimowego śniadania. Koniecznie trzeba go przygotować w sezonie dyniowym, bo smakuje wybornie.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
