Placki nadziewane serem i szpinakiem

Placki nadziewane serem i szpinakiem nazywają się w Turcji gozleme (oryginalna pisownia gözleme). To bardzo popularny turecki fast food, którego nie sposób nie spróbować będąc na wakacjach. Ciasto na gozleme przygotowuje się tylko z mąki, soli i wody, ale można też spotkać wersje ciasta drożdżowego. Tureckie placki z serem i szpinakiem są bardzo podobne do chleba bazlama, ale ciasto jest dużo cieńsze i nadziewane różnymi dodatkami.

Nadzienia do gözleme różnią się w zależności od regionu mogą to być różne rodzaje mielonego mięsa i owoce morza, warzywa m.in. szpinak, cukinia, bakłażan, por, papryka, biały ser turecki, ser solankowy. My mamy dla Was przepis na placki nadziewane serem i szpinakiem – czyli najbardziej popularną wersję gozleme. .

Placki nadziewane serem i szpinakiem

przepis na 6 placków gozleme

Przepis na tureckie placki gozleme z serem i szpinakiem

  1. Drożdże rozpuść w 125 ml letniej wody, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, żeby nie było grudek. Odstaw na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować i na powierzchni pojawiły się bąbelki
  2. W misie miksera umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodaj zaczyn drożdżowy i wyrabiaj, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto.
  3. Wyjmij ciasto na lekko podsypaną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części i każdą z nich uformuj w kulkę. Przykryj poporcjowane ciasto ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  4. Kiedy ciasto wyrasta przygotuj nadzienie. Umyj szpinak o posiekaj go niezbyt drobno. Ser solankowy pokrusz w dłoniach. Wymieszaj szpinak z serem i dopraw do smaku ołatkami papryki.
  5. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na cienki, okrągły placek.
  6. Posmaruj pierwszy placek oliwą, a na środek nałóż farsz.
  7. Złóż do środka prawy i lewy bok placka. tak, aby lekko zachodziły na siebie i zakrywały farsz. Następnie złóż w ten sam sposób górny i dolny bok. Przygnieć ciasto dłonią, żeby dobrze się skleiło. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki.
  8. Patelnie posmaruj cienką warstwą oliwy i dobrze nagrzej. Smaż placki po około 2-3 minuty z każdej strony, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *