Placek drożdżowy z kruszonką, rodzynkami i skórką pomarańczową jest dobry na każdą okazję, na co dzień i od święta.To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z korynckimi rodzynkami i aromatyczną skórką z cytrusów przygotowaną wg przepisu smażona skórka pomarańczowa. Chociaż teraz zapewne pieczecie pierniki i makowce, to gwarantuję, że to ciasto także warto włączyć do swojego kulinarnego repertuaru.

Składniki
proporcje na prostokątną formę o wymiarach 28x20cm
Zaczyn na ciasto przygotuj dzień przed pieczeniem
- 90 g mąki pszennej uniwersalnej, typ 500 lub 550
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 75 ml zimnej wody
Ciasto przygotuj w dniu pieczenia
- cały zaczyn
- 270 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
- 60 ml letniej wody
- 2 duże jajka
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka stołowa suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 75 g cukru
- 3/4 szklanki rodzynek korynckich
- 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Kruszonka do ciasta
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
- 80 g roztopionego masła
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione, jeszcze gorące masło. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie rozetrzyj palcami na kruszonkę. Przygotowaną odstaw do lodówki.

Przepis na placek drożdżowy
- Połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją wilgotną ściereczką lub podziurkowaną folią spożywczą i zostaw na kuchennym blacie na 12 do maksymalnie 16 godzin.
- Po zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta. Wyrabiaj za pomocą haków (to te na zdjęciu poniżej), aż powstanie bardzo miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut.

- Przykryj ją wilgotną ściereczką lub podziurkowaną folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.
- Wyjmij ciasto na obficie podsypaną mąką stolnicę. Ciasto jest bardzo miękkie, lejące, klei się do rąk i takie właśnie powinno być. Dodawaj niewielkimi partiami rodzynki i wgniataj je w ciasto. Tej czynności nie wykonujemy mikserem – zrób to ręcznie.
- Wyłóż formę o wymiarach 28×20 cm papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i pozostaw na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.
- Ustaw placek drożdżowy z kruszonką na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się rumieni przykryj ciasto od góry folią aluminiową.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
