Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką, rodzynkami i skórką pomarańczową jest dobry na każdą okazję, na co dzień i od święta.To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z korynckimi rodzynkami i aromatyczną skórką z cytrusów przygotowaną wg przepisu smażona skórka pomarańczowa. Chociaż teraz zapewne pieczecie pierniki i makowce, to gwarantuję, że to ciasto także warto włączyć do swojego kulinarnego repertuaru.

Składniki

proporcje na prostokątną formę o wymiarach 28x20cm
Zaczyn na ciasto przygotuj dzień przed pieczeniem

  • 90 g mąki pszennej uniwersalnej, typ 500 lub 550
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 75 ml zimnej wody

Ciasto przygotuj w dniu pieczenia

  • cały zaczyn
  • 270 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
  • 60 ml letniej wody
  • 2 duże jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka stołowa suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g cukru
  • 3/4 szklanki rodzynek korynckich
  • 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Kruszonka do ciasta

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
  • 80 g roztopionego masła

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione, jeszcze gorące masło. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie rozetrzyj palcami na kruszonkę. Przygotowaną odstaw do lodówki.

Przepis na placek drożdżowy

  • Połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją wilgotną ściereczką lub podziurkowaną folią spożywczą i zostaw na kuchennym blacie na 12 do maksymalnie 16 godzin.
  • Po zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta. Wyrabiaj za pomocą haków (to te na zdjęciu poniżej), aż powstanie bardzo miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut.
  • Przykryj ją wilgotną ściereczką lub podziurkowaną folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.
  • Wyjmij ciasto na obficie podsypaną mąką stolnicę. Ciasto jest bardzo miękkie, lejące, klei się do rąk i takie właśnie powinno być. Dodawaj niewielkimi partiami rodzynki i wgniataj je w ciasto. Tej czynności nie wykonujemy mikserem – zrób to ręcznie.
  • Wyłóż formę o wymiarach 28×20 cm papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i pozostaw na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.
  • Ustaw placek drożdżowy z kruszonką na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się rumieni przykryj ciasto od góry folią aluminiową.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *